Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Palmino ulje - drevni plod prirode koji liječi

Palmino ulje - drevni plod prirode koji liječi

Palmino ulje - drevni plod prirode koji liječi
  • Objavljeno: Srijeda, 22.01.2014.
  • Broj pregleda: 1.804
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Palmino ulje se dobiva ekstrakcijom plodova palme. Palmino ulje sadrži oko 50% zasićenih kiselina. Jako je otporno na oksidaciju i visoke temperature, zbog čega je odlično za prženje. Sve više se koristi kao dodatak uljima za prženje zbog povećanja kvalitete pržene hrane, ali i ekonomskih razloga.

Postoje dvije vrste palminog ulja - ulje od mesnatih dijelova palme i ulje od palminih koštica. Iako su obje vrste ulja od iste biljke, palmino ulje napravljeno od mesnatih dijelova je drugačije po svom nutritivnom sastavu.

Palmino ulje je odličan izvor prirodnih kemijskih spojeva koji su važan dio prehrane i cjelokupnog zdravlja organizma. Odličan je izvor karotenoida i vitamina E i masnih kiselina.

Karotenoidi

Karotenoidi palminom ulju daju narančasto crvenu boju. Nerafinirano palmino ulje je najbolji izvor karotenoida, u usporedbi s ostalim biljnim uljima, ali i nekim biljkama. Naime, nerafinirano palmino ulje sadrži 15 puta više karotenoida od mrkve i 30 puta više od rajčice.

Aktivan i važan oblik karotenoida je karoten (beta karoten). Većina karotenoida sadrži vitamin A, koji ima antioksidacijsko djelovanje i na taj način jača imunološki sustav, smanjuje rizik od nastanka raka, srčanih bolesti i katarakte. Manjak vitamina A u tijelu može uzrokovati nastanak raznih ozbiljnih medicinskih stanja.

Vitamin E

Palmino ulje je odličan izvor vitamina E. U stvari, niti jedno ulje ne sadrži više vitamina E, u usporedbi s palminim uljem. Vitamin E je moćan antioksidant koji smanjuje razinu slobodnih radikala. Time štiti od kroničnih bolesti i usporava proces starenja.

Nezasićene masne kiseline

Palmino ulje ne prolazi proces hidrogenizacije. Hidrogenizacijom ulja se stvaraju zasićene masne kiseline koje povećavaju rizik od nastanka raka dojke, raka debelog crijeva i srčanih bolesti. Također se vjeruje da povećava rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i negativno djeluje na razvoj mozga kod beba.

Nutritivno ulje

Još jedan razlog da počnete koristiti palmino ulje jest taj da sadrži vitamine D, E i K, kao i nezasićene masne kiseline i mikronutrijente kao što su karotenoidi.

Masne kiseline su važne za izgradnju membrane svake stanice u vašem tijelu, uključujući stanice kostiju, živaca i mozga. Mikronutrijenti tjelesne stanice održavaju zdravima i pospješuju njihovu funkciju.

Ako iz prehrane potpuno izbacite masti, postat ćete skloniji infekcijama. Isto će se dogoditi ako prestanete unositi ugljikohidrate, proteine, minerale i vitamine.

Kalorije

Palmino ulje obiluje kalorijama. Jedan gram palminog ulja sadrži oko 9 kalorija, što je dvostruko više od jednog grama proteina (4 kalorije) ili ugljikohidrata (4 kalorije).

Energija treba dolaziti iz svih skupina hrane, uključujući masti i ulja. Stručnjaci ističu da je za većinu ljudi preporučeni dnevni unos kalorija od 1800 do 2000, od čega 30% njih treba dolaziti iz masti i ulja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije