Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Pet pitanja koja biste voljeli postaviti nutricionistu

Pet pitanja koja biste voljeli postaviti nutricionistu

Pet pitanja koja biste voljeli postaviti nutricionistu
  • Objavljeno: Utorak, 27.04.2010.
  • Broj pregleda: 3.351
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Trebam li uzimati suplemente?

Stručnjaci se slažu da je nepotrebno uzimati suplemente ako se zdravo hranite, a i prekomjerne doze hranjivih dodataka mogu potencijalno oštetiti zdravlje.

Previše vitamina A može oslabiti kosti; prekomjerne količine vitamina C mogu uzrokovati bol u želucu i proljev, i beta-karoten u prevelikim količinama može povećati rizik od raka pluća kod pušača. Također je nejasno da li su hranjive tvari u dodacima učinkovite kao i one iz hrane. Ipak, postoje slučajevi kada trebate pomoć. Na primjer, žene u prvih 12 tjedana trudnoće trebaju uzimati folnu kiselinu kako bi se smanjila opasnost od urođenih mana. Kod dojenja treba uzeti vitamin D svaki dan. No, za većinu od nas, bolje je uživati u zdravoj hrani nego popiti tabletu.

Što trebam jesti kako bi se snizio rizik od karcinoma dojke?

Održavanje zdrave težine tijekom života značajno smanjuje rizik od raka dojke. Visok postotak masnoće u tijelu, osobito u predjelu trbuha, te dobivanje težine tijekom godina, povećava rizik od raka dojke u postmenopauzi. Previše alkohola povećava šanse za rak dojke i prije i poslije menopauze.

Trebam li jesti prije ili poslije vježbanja?

Ne vježbajte na puni želudac, ali ne ostavljajte predugo vremena između obroka i vježbanja, inače će vas niska razina šećera u krvi natjerati da jedete previše. Cilj je jesti dva do četiri sata prije vježbanja. Ako ne volite jesti prije vježbanja, pojedite nešto kao međuobrok jedan do dva sata prije. Nakon što ste završili trening, napunite svoje razine šećera u krvi laganim obrokom. I ne zaboravite piti puno tekućine prije, za vrijeme i poslije vježbanja.

Je li organska hrana zdravija?

Pojam 'organski' odnosi se na poljoprivredne metode koje se koriste za proizvodnju hrane i nema nikakve veze sa nutritivnim sadržajem. To znači da organska čokolada, kolači, čips i keks sadrže toliko masnoća, šećera i soli kao neorganski.

Kako mogu spriječiti debljanje u menopauzi?

Istraživanja su pokazala da menopauza sama po sebi ne uzrokuje debljanje. Umjesto toga, vrlo je vjerojatno debljanje uzrokovano time što ste manje aktivni u kombinaciji s blagim padom metabolizma koji se javlja kako starimo. Neke od nuspojava menopauze mogu također utjecati na prehranu i tjelovježbu. Umor, depresija i nedostatak energije može značiti da smo manje aktivni nego što je normalno. Smanjenje razine estrogena, što se događa u menopauzi, također mijenja distribuciju masti.

Ključ za sprječavanje debljanja u menopauzi je da ostanete aktivni i smanjite unos kalorija.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije