Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Piramida prehrane - što i koliko jesti?

Piramida prehrane - što i koliko jesti?

Piramida prehrane - što i koliko jesti?
  • Objavljeno: Četvrtak, 06.01.2011.
  • Broj pregleda: 15.958
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zdravi slatkiši

Koliko: 30 grama 2 do 3 puta tjedno

Zdrav izbor: nezaslađeno suho voće, tamna čokolada, voćni sorbet, med

Zašto?

Tamna čokolada je dobar antioksidans. Odaberite tamnu čokoladu s najmanje 70 posto kakaa i jedite 30 grama nekoliko puta tjedno. Voćni sorbet je najbolji izbor u usporedbi s drugim smrznutim desertima.

Crno vino

Koliko: ne više od 1 do 2 čaše dnevno

Zdrav izbor: suho, crveno vino

Zašto?

Crveno vino ima izražen antioksidativni učinak, ali ako ne pijete alkohol, nemojte ni počinjati.

Čaj

Koliko: 2 do 4 šalice dnevno

Zdrav izbora: bijeli, zeleni, oolong čaj.

Zašto?

Čaj je bogat katehinima i drugim antioksidantima.

Ljekovita bilja i začini

Koliko: Neograničeno

Zdrav izbor: kurkuma, curry prah (koji sadrži kurkumu), đumbir i češnjak, paprika, chili paprika, bosiljak, cimet, ružmarin, timijan.

Zašto?

Koristite ove začine kada kuhate. Kurkuma i đumbir imaju jake prirodne antiupalne agense.

Ostali izvori proteina

Koliko: 1-2 obroka tjedno

  • Jedna porcija sira - 30 grama
  • Jedna porcija jaja - 1 jaje
  • Jedna porcija kuhane peradi - 90 grama

Zdravi izbor: prirodni sirevi, nemasni i obogaćeni omega 3 masnim kiselinama, ako možete, jedite perad bez kože.

Zašto?

U principu, pokušajte smanjiti potrošnju životinjskih proizvoda. Ako jedete piletinu uklonite kožu i masti. Koristite nemasne mliječne proizvode, uglavnom jogurt i prirodne sireve, kao što je ementaler i parmezan. Ako jedete jaja, odaberite domaća jaja.

Azijske gljive

Koliko: Neograničeno

Zdrav izbor: shiitake (to je ono što je na raspolaganju u našim trgovinama)

Zašto?

Ove gljive sadrže tvari koje poboljšavaju imunološki sustav. Nikada se ne jedu sirove i smanjite potrošnju općeprihvaćenih komercijalnih gljiva.

Soja

Koliko: 1-2 obroka dnevno

  • jedno serviranje tofua - ½ šalice
  • jedno serviranje sojinog mlijeka - 1 šalica
  • jednog serviranje soje - 1 čaša


Zdrav izbor: tofu, soja, sojino mlijeko

Zašto?

Proizvodi od soje sadrže izoflavone koji su dobri antioksidanti i sredstva za prevenciju raka.

Riba i plodovi mora

Koliko: 2-6 obroka tjedno

Jedno serviranje ribe i plodova mora - 120 grama

Zdrav izbor: pastrva, losos, haringa, sardine i bakalar.

Zašto?

Riba je bogata omega 3 masnim kiselinama. Ako ne želite jesti ribu, uzmite 2 do 3 grama ribljeg ulja dnevno.

Zdrave masti

Koliko: 5-7 obroka dnevno

  • Jedna porcija maslinovog ulja - 1 žličica
  • Jedno serviranje - 2 oraha
  • Jedna porcija sjemenki - 1 žlica
  • Jedna porcija avokada - 30 grama


Zdrav izbor: za kuhanje, koristite ekstra djevičansko maslinovo ulje i canola ulje. Ostali izvori zdrave masti su orasi, avokado i sjemenke.

Zašto?

Zdrave masti su bogate omega 3 masnim kiselinama. Ekstra djevičansko maslinovo ulje je bogato polifenolima s antioksidativnim djelovanjem, canola ulje je bogato omega 3 masnim kiselinama.

Cjelovite žitarice

Koliko: 3-5 obroka dnevno

Jedno serviranje - oko ½ šalice kukuruza

Zdrav izbor: smeđa riža, basmati riža, divlja riža, heljda, ječam, zob, quinoa

Zašto?

Cjelovite žitarice probavljaju se sporije, čime se sprječava porast razine šećera u krvi. Cjelovite žitarice su sjemenke koje nisu oštećene, što je samo po sebi vrlo korisno za organizam.

Tjestenina (kuhana "al dente")

Koliko: 2-3 obroka tjedno

jedno serviranje - ½ šalice kuhane tjestenine

Zdrav izbor: tjestenina od grubog brašna koje ne sadrži jaja, rižini rezanci, heljdini rezanci.

Zašto?

Tjestenina kuhana al dente, ima niži glikemijski indeks od potpuno kuhane tjestenine.

Grah

Koliko: 1-2 obroka dnevno

jednog serviranja - ½ šalice kuhanog graha

Zdrav izbor: crveni i crni grah, slanutak (humus), leća

Zašto?

Grah je bogat folnom kiselinom, magnezijem, kalijem, topivim vlaknima i ima nizak glikemijski indeks.

Prehrambeni aditivi

Koliko: svakodnevno

Visoka kvaliteta, multivitamini koji uključuju glavne antioksidante (vitamin C, vitamin E, vitamin A i selena), koenzim Q10, 2-3 grama ribljeg ulja, 1 000 IU vitamina D3

Zašto?

Prehrambeni dodaci pomažu da ispunite sve praznine u svojoj prehrani.

Povrće

Koliko: 4-5 obroka dnevno mimalno

jednog serviranje - ½ šalice kuhanog, sirovog povrća ili soka od povrća

Zdravi izbor: lagano kuhano zeleno povrće (špinat, kupus, brokula, prokulice i cvjetače), mrkva, repa, luk, grašak i sirovi kupus.

Zašto?

Povrće je bogato flavonoidima i karotenoidima.

Voće

Koliko: 3-4 obroka dnevno

Jedna porcija - ½ šalice sirovog voća ili voćnog soka

Zdrav izbor: maline, borovnice, jagode, breskve, naranče, grejp, crveno grožđe, šljive, šipak, kupine, višnje, jabuke i kruške.

Zašto?

Plodovi su bogati flavonoidima i karotenoidima, prirodnim antioksidantima.

Voda

Koliko: tijekom dana

Zdrav izbor: koristite pročišćenu vodu ili napitke koji se spravljaju s pročišćenom vodom, kao što je nezaslađen čaj ili vodu s manjom količinom voćnog soka za okus

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije