Povrće u prehrani - prirodni izvor vitamina i energije

Povrće u prehrani - prirodni izvor vitamina i energije

Povrće u prehrani - prirodni izvor vitamina i energije
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Dobra procjena za dobar izbor

Za osobnu ocjenu izbora povrća (ako je nužan oprez u konzumaciji) te korisnosti pojedinih vrsta za organizam s aspekta antioksidansa, u obzir su uzeta tri važna svojstva:

  • energetska vrijednost E (kalorije)
  • glikemični indeks GI
  • sposobnost apsorpcije slobodnih radikala (ORAC - Oxygen Radical Absorption Capacity).

U tablici Svojstva povrća (tablica 1) izabrano je 20 najpoznatijih vrsta razvrstanih po abecednom redu. U prvome brojčanom stupcu dani su energetski iznosi (E) za pojedine vrste povrća u kcal za količinu od 100 grama, koji omogućuju kontrolu ukupna unosa kalorija u organizam izborom odgovarajuće količine povrća. Prema tom parametru, povrće možemo svrstati u tri skupine:

  • niskokalorične vrste - koje imaju vrijednosti E ispod 40 kcal/100g
  • srednjokalorične vrste - 40-60 kcal/100g
  • visokokalorične vrste - 60 kcal/100g.

Drugi brojčani stupac u tablici 1 predstavlja glikemični indeks (GI), koji je pokazatelj brzine porasta glukoze u krvi nakon konzumacije povrća u odnosu na čistu glukozu, za koju je taj indeks jednak 100. Pokazatelj je osobito važan za oboljele od šećerne bolesti, ali i za sve one koji se nalaze u inzulinskoj rezistenciji, od čijih se posljedica vremenom razviju mnoge bolesti. S obzirom na glikemični indeks, razlikujemo povrće s:

  • niskim glikemičnim indeksom - ispod 55
  • srednjim glikemičnim indeksom - od 55 do 69
  • visokim glikemičnim indeksom - većim od 69.

Treći brojčani stupac u tablici 1 pokazuje korisnost povrća s aspekta apsorpcije slobodnih radikala u organizmu (antioksidativno svojstvo), pod skraćenim nazivom ORAC, a koje je izraženo u jedinicama za 100 grama voća. Prema tom pokazatelju razlikujemo povrće s:

  • ORAC pokazateljem visokih vrijednosti - povrće koje ima više od 600 jedinica u 100 grama
  • ORAC pokazateljem srednjih i niskih vrijednosti - povrće koje ima manje od 600 jedinica u 100 grama.

U pogledu ukupnih potrebnih količina antioskidansa u ljudskoj prehrani (ne samo povrća, nego i ostalih vrsta hrane), danas se smatra da su dnevne potrebe odraslog čovjeka oko 3000-5000 ORAC jedinica.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije