Povrće u prehrani - prirodni izvor vitamina i energije

Povrće u prehrani - prirodni izvor vitamina i energije

Povrće u prehrani - prirodni izvor vitamina i energije
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 04.03.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pokazatelji svojstava

U tablici pod nazivom GE - glikemično-energetski pokazatelj (tablica 2) prikazano je kumulativno energetsko svojstvo povrća (GE) dobiveno umnoškom glikemičnog indeksa GI i energetske vrijednosti E, te je prema tom kriteriju napravljena rang-lista povrća. Taj pokazatelj namijenjen je konzumentima povrća koji zbog različitih razloga ograničavaju njegov unos. Prema tom pokazatelju razlikujemo:

  • povoljan pokazatelj povrća - koji ima GE niži od 2000
  • srednje povoljan pokazatelj povrća - koji ima GE u rasponu od 2000 do 3000
  • nepovoljan pokazatelj povrća - koji ima GE veći od 3000.

U tablici pod nazivom OGE - nutritivno-energetski pokazatelj (tablica 3) prikazan je pokazatelj nutritivne korisnosti (ORAC) povrća u odnosu na srednju energetsku korisnost (GE) dobiven dijeljenjem ORAC i srednjeg GE pokazatelja pomnoženo sa 100, prema čemu je u tablici napravljena rang-lista.

Prema tom pokazatelju razlikujemo povrće koje ima:

  • visoku nutritivnu vrijednost bez većih ograničenja u konzumaciji - s pokazateljem OGE većim od 60
  • srednju nutritivnu vrijednost s razumnom količinom konzumacije - s pokazateljem između 25 i 60
  • nisku nutritivnu vrijednost uz ograničenu količinu konzumacije - s pokazateljem nižim od 25.

Povrće u prehrani nije nužno samo zbog zadovoljavanja osjećaja sitosti ili bogatstva okusa, nego je iznimno potrebno organizmu zbog svog sadržaja, jer čovjeku osigurava zdrav, kvalitetan i dug život.

extra_large

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije