Prehrambeni aditivi

Prehrambeni aditivi

Prehrambeni aditivi
  • Objavljeno: Srijeda, 15.04.2009.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Od kada se aditivi koriste?

Tržišno natjecanje postalo je u mnogo slučajeva važnije od tehnoloških i prehrambenih standarda.

Dodaci prehrani koji su omogućavali dulje skladištenje hrane, a da ona ne izgubi svoje najvažnije osobine, postoje oduvijek. Naše bake su za to koristile sol, ocat, med, pektin i limunski sok, i postizale da ljetina ostane jestiva tokom cijele zime. Promjenom načina življenja i velikim migracijama iz sela u grad, put od polja do stola postajao je sve duži, što je povećavalo rizik i mogućnost utjecaja na zdravstvenu ispravnost hrane. Javila se velika potreba za skladištenjem hrane, a njoj se doskočilo izumom prehrambenih aditiva. Danas je tržišna utrka natjerala proizvođače da zaborave prave razloge i svrhu korištenje aditiva. Tako se mnogi spojevi koriste prije svega u svrhu brže zarade i postizanja prepoznatljivosti. Proizvodnja zelenog i ljubičastog kečapa, zatim plavo obojenog pomfrita, te sladoleda od jagode koji jagodu nikada nije vidio, jasno pokazuju da je tržišno natjecanje postalo u mnogo slučajeva važnije od tehnoloških i prehrambenih standarda.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije