Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prehrana prema krvnoj grupi - mit ili dobra ideja?

Prehrana prema krvnoj grupi - mit ili dobra ideja?

Prehrana prema krvnoj grupi - mit ili dobra ideja?
  • Objavljeno: Nedjelja, 21.09.2014.
  • Broj pregleda: 931
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Prehrana prema krvnoj grupi se često koristi za promicanje programa mršavljenja. Za nju se govori da može pobijediti neke bolesti. Teorija prehrane prema krvnoj grupi se bazira na tome da krvna grupa određuje koju hranu trebate konzumirati kako biste dostigli optimalnu razinu zdravlja.

Povijest prehrane prema krvnoj grupi

Prehranu prema krvnoj grupi je razvio Peter D'Adamo, naturopatski liječnik koji je razvio teoriju da ljudi različito reagiraju na određene namirnice, ovisno o krvnoj grupi. D'Adamo je razvio teoriju prema kojoj krvna grupa određuje sposobnost tijela da probavlja različite namirnice. Krvna grupa 0, primjerice, može dobro razgrađivati meso jer ima povećanu razinu želučane kiseline.

Što prehrana prema krvnoj grupi uključuje?

Donosimo vam osnovne principe prehrane prema krvnoj grupi.

Osobe s krvnom grupom A (koje nazivamo kultivatori) trebaju izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode, a svoju prehranu bazirati na voću, povrću, žitaricama, mahunarkama, orašastim plodovima i sjemenkama.

Osobe s krvnom grupom B (koje nazivamo nomadi) trebaju raznoliko jesti (voće, povrće, žitarice, mahunarke, meso, perad, ribu, jaja i mliječne proizvode), ali izbjegavati orašaste plodove i sjemenke.

Osobe s krvnom grupom AB (koje nazivamo enigme) mogu jesti namirnice koje jedu osobe s krvnom grupom A i B, ali svoju prehranu trebaju bazirati na veganskom tipu, odnosno namirnicama koje nisu životinjskog porijekla.

Osobe s krvnom grupom 0 (koje nazivamo lovci) trebaju izbjegavati mlijeko i mliječne proizvode i žitarice, a unositi meso i u umjerenoj količini povrće, jaja, orašaste plodove i sjemenke.

Sveukupno gledajući, prehrana prema krvnoj grupi potiče konzumaciju cjelovitih namirnica i minimizira unos gotove i polugotove procesuirane hrane.

Prehrana prema krvnoj grupi dolazi i s planom tjelovježbe. Primjerice, za krvnu grupu A se preporučuju vježbe opuštanja, kao što su joga ili tai chi. Za grupu B se predlažu vježbe umjerenog intenziteta, kao što je hodanje. Za krvnu grupu AB se preporučuje kombinacija vježbi opuštanja i vježbi umjerenog intenziteta, a za krvnu grupu 0 su najbolje vježbe visokog intenziteta, kao što je trčanje.

Prednosti prehrane prema krvnoj grupi

Neki stručnjaci se slažu da prehrana prema krvnoj grupi može pospješiti sagorijevanje masti, povećati razinu energije, stimulirati imunološki sustav, potaknuti mršavljenje i smanjiti rizik od nastanka bolesti koje su vodeći uzročnik smrti u svijetu - bolesti srca i rak. Ipak, na ovu temu je provedeno premalo istraživanja da bi se sve ove tvrdnje mogle potkrijepiti dokazima.

Koliko je prehrana prema krvnoj grupi sigurna?

S obzirom da je plan prehrane za krvnu grupu A i 0 poprilično rigorozan, postoji zabrinutost da može uskratiti vitamine i minerale koji su neophodni za zdravlje. Iako se to može nadomjestiti suplementima, vitamine i minerale je uvijek bolje unositi putem cjelovitih namirnica jer ih tijelo bolje apsorbira.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije