Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prehranom protiv kolesterola

  • Objavljeno: 02.03.2009.
  • Izmjena: 23.07.2015.

Prehranom protiv kolesterola

Kolesterol - "tihi uboijca"

Kolesterol saziva različita pitanja: kakva je to "bolest", kako nas napada? Prije svega, kolesterol ne smijemo, niti ne možemo uspoređivati s nekom vrstom "otrova" koji kola našom krvlju. On je osnovna tvar našeg organizma, a prisutan je i kod ljudi i životinja. Stvara se uglavnom u jetri i nadbubrežnim žlijezdama, ali i svim staničnim opnama.

Kolesterol proizvodi jetra, a on u kombinaciji s proteinskim molekulama (lipoproteinima) kola krvlju. U organizmu postoje dvije vrste masti: čestice masti, odnosno lipoproteina visoke gustoće, zovu ga još i "dobar" kolesterol i lipoproteina niske gustoće, kojeg zovu "loš" kolesterol.

Prekomjerne količine lipoproteina niske gustoće vrlo su štetne i talože se u stijenkama arterija. Ujedno povlače za sobom kalcijeve spojeve, pa stijenke arterija zadebljaju, otvrdnu i postanu neelastične. Najčešće taj proces počinje bez prethodnog upozorenja (odnosno bez boli i nekih posebnih smetnji), pa prvi simptomi ponekad znaju biti i posljednji - srčani udar.

Lipoproteini visoke gustoće pomažu tijelu u borbi protiv onih štetnih, odnosno niske gustoće. Naime, oni uklanjaju "loš" kolesterol, vraćajući ga u jetru, koja ga onda izlučuje iz organizma.

Tagovi:

Komentari

Trenutno nema komentara

Prijavite se ili registrirajte da biste mogli komentirali sadržaj.

    Najnovije

    Najčitanije

    
    Zatvori oglas