Proljeće na tanjuru

Proljeće na tanjuru

Proljeće na tanjuru
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Moć detoksikacije

Naše tijelo, među ostalim, ima i razrađen sustav za uklanjanje toksičnih tvari. Tvari koje potpomažu te procese su npr. saponini iz mahunarki, koji sakupljaju čestice kolesterola u probavnom sustavu prije nego što se resorbiraju u krvotok. Ostali čistači uklanjaju moguće kancerogene tvari (nitrogenske spojeve), a nalazimo ih u mnogim vrstama voća i povrća, kao što su jagode, ananas, mrkva, paprika i brokula. Lisnato povrće gorkog okusa (radič, cikorija, rikula) potiče rad jetre i žuči te su idealne namirnice za tzv. helatnu terapiju. Pritom u tankom crijevu dolazi do kationskog vezanja toksičnih teških metala, npr. kadmija, olova i žive, što onemogućuje njihovu apsorpciju, odnosno potpomaže njihovo izlučivanje.

Iz svega navedenog možemo izvući vrlo jednostavan zaključak: u potrazi za zdravljem valja posegnuti za raskošno obojenim voćem i povrćem, tj. crvenom, žutom, narančastom i zelenom hranom.

Proljetni umor jasna je poruka organizma da nešto treba promijeniti. Zato, umjesto mučnog zbrajanja grama ugljikohidrata, bjelančevina i masnoća, počnite misliti o tome je li na vašem tanjuru prisutan spektar duginih boja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije