Rajčica kao hrana i lijek

Rajčica kao hrana i lijek

Rajčica kao hrana i lijek
  • Objavljeno: Subota, 12.12.2020.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Rajčice - čudesno voće

Da, dobro ste pročitali, rajčica je doista voće. Iako se u kulinarstvu tretira kao povrće, botaničari rajčicu smatraju voćem, ali mnogima je i dalje omiljeno "povrće" u salati.

Zbog svoje energetske, hranjive i ljekovite vrijednosti, rajčica je postala dio svake salate, lagani prilog i preljev, odnosno "šalša" koja paše uz mnogu hranu. Osim toga, rajčica pomaže u sprječavanju i liječenju mnogih bolesti.

Rajčica je porijeklom iz Srednje Amerike, a u Europu je donesena poslije kolonizacije Amerike. U početku se koristila kao ukrasno bilje i na nju se gledalo sa sumnjom jer se mislilo da je otrovna. Od 18. stoljeća koristi se u zemljama Europe, a najviše ga u prehrani koriste Talijani i mediteranski narodi.

Razlikujemo mnogo vrsta rajčica, od kojih su najpoznatije: goveđe srce, kruškasta rajčica, rajčica bez sjemenki, sitna rajčica (u grozdu), žuta rajčica, zelena rajčica. Rajčica je sezonsko voće (svibanj - listopad), ali se na našim tržnicama može naći tijekom cijele godine, prije svega zahvaljujući plastenicima i staklenicima. U novije vrijeme dosta se i uvozi iz primorskih zemalja.

Sastav rajčice

Rajčica raste kao stabljika s crvenim plodovima okruglastog oblika. Ima malo kalorija, a dosta hranljivih sastojaka:

  • bjelančevine
  • beta-karoten
  • biljna vlakna
  • biljne masti
  • vitamin A
  • vitamine B
  • vitamin C
  • vitamin D
  • vitamin K
  • željezo
  • zeaksantin
  • likopen
  • kalij
  • kalcij
  • karotenoid
  • lutein
  • magnezij
  • mineralne soli
  • natrij
  • proteine
  • ugljikohidrati
  • kofeinsku kiselinu
  • klorogensku kiselinu
  • ferulinsku kiselinu
  • flavonoid
  • fosfor

Isto tako, rajčica u manjim količinama sadrži: bakar, mangan, bor i kobalt.

Korištenje rajčice

Rajčica se u prehrani koristi sirova (kao salata...), kuhana (juha ili varivo), pržena, kao pire ili kao dodatak kuhanim jelima. Sve više se koristi sok od rajčice, konzervirana rajčica (u bocama), kečap za preljeve i sosove, a tijekom zime se rajčica koristi u raznim verzijama zimnice.

Rajčica se preporučuje za jačanje obrambenog sustava organizma, ali i za dijetalnu prehranu zato što je hranljiva, a niskokalorična. Kriške rajčice koriste se kao obloge za bolno mjesto, za liječenje čireva, akni i nekih kožnih oboljenja.

Djelovanje rajčice

Rajčica u sebi sadrži dosta ljekovitih materija, ima antioksidantsko i antiseptičko djelovanje, čistač je organizma i diuretik. Dokazano je da veoma povoljno djeluje u borbi protiv sljedećih bolesti:

  • alergija
  • anemija
  • artritis
  • astma
  • bolesti srca i krvnih žila
  • bolesti zuba, usne šupljine i ždrijela
  • bronhitis
  • giht
  • ekcem
  • impotencija
  • imunodeficijencija
  • istegnuća mišića i ligamenata
  • katarakta oka
  • liječenje raka
  • makularna degeneracija
  • migrena
  • neplodnost
  • opekotine od sunca
  • osteoporoza
  • osteoartritis
  • povišeni kolesterol
  • prehlade i gripa
  • kožne bolesti
  • katar crijeva i želuca
  • reguliranje krvnog pritiska
  • reguliranje varenja
  • reguliranje prekomjerne težine
  • reumatoidni artritis
  • sinusitis
  • sprečavanje raka prostate
  • uganuća
  • umor i iscrpljenost
  • hemoroidi
  • herpes
  • hipertireoza
  • čirevi i bubuljice
  • šećerna bolest

Osim toga, ako tijekom ljetnih mjeseci pocrvenite, rajčica će vam izvući crvenilo, dati osjećaj olakšanja i skinuti preplanulu boju s kože.

Način djelovanja rajčice

Ispitivanjima je utvrđeno darajčica ima jako antioksidantsko i antiseptičko djelovanje. Rajčica je voće koji se koristi u velikim količinama u gotovo svim zemljama svijeta, a pomaže u očuvanju zdravlja. Iako povoljno utječe na zdravlje cijelog organizma, morate znati i da se uzimanje rajčice ne preporučuje za pojedine bolesti, kao i da postoje osobe koje su alergične na rajčicu pa svakako obratite pažnju ako ju dosad niste konzumirali.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije