Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

S probioticima na godišnji

S probioticima na godišnji

S probioticima na godišnji
  • Objavljeno: Četvrtak, 02.06.2011.
  • Broj pregleda: 2.080
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

S veseljem smo dočekali  toplije vrijeme i sezonu godišnjih odmora jer znamo da to podrazumijeva putovanje. No, putovanja nisu uvijek ugodna i ne podnosimo ih svi jednako. Vrlo često se kod djece, ali i kod odraslih, javljaju mučnine i proljevi, a zbog visokih temperatura veća je i mogućnost dobivanja neke crijevne viroze. Putnička se dijareja godišnje zabilježi u otprilike 12 milijuna slučajeva, a ovisno o odredištu od nje pati 5-10% putnika. Zato je važno biti pripremljen kako vam ništa ne bi pokvarilo vaš dugo očekivani godišnji odmor.

Zbog činjenice da više od polovice svjetske odrasle populacije ima nedovoljnu razinu enzima laktaze (enzim koji razgrađuje mliječni šećer laktozu), dijareja može biti posljedica konzumacije hrane u kojoj je visoki udjel laktoze.

Dobra vijest je da se u proizvodima koji nastaju fermentacijom mlijeka, koncentracija laktoze znatno smanjuje i to čak oko 30%, a fermentirani proizvodi s dodatkom probiotika sadržavaju i laktazu (mikrobiološkog podrijetla) koja u aktivnom obliku dospijeva do tankog crijeva, tako direktno smanjujući pojavu dijareje. Određene komponente iz fermentiranih mlijeka djeluju i na neutralizaciju želučane kiseline.

Studija u kojoj su skupini turista na dvotjednom putovanju dva puta dnevno davali mješovitu probiotičku kulturu, pokazala je smanjenje pojave dijareje za 30%. Druga studija koja je proučavala preventivni učinak probiotika na pojavu putne dijareje pokazala je da se konzumacijom Lactobacillus rhamnosus GG (poznatiji i kao LGG) značajno smanjila pojava dijareje ukoliko se uzima 2 dana priije putovanja i tijekom putovanja.

Ukoliko ste na antibiotskoj terapiji, a morate na put, morate biti svjesni činjenice da ona narušava prirodnu ravnotežu mikrobne populacije unutar probavnog  trakta što omogućava ubrzani rast bakterije Clostridium difficile. Zbog povećanog broja te bakterijske vrste i njezine sposobnosti da stvara toksine dolazi do pojave dijareje. Ova bakterija prirodno je prisutna u crijevima zdravih ljudi u malom broju. Kako bi se navedeno izbjeglo, potrebno je tijekom terapije antibioticima koristiti probiotike. Studije su pokazale da se korištenjem određenih sojeva kao što su Saccharromyces boulardii, Lactobacillus rhamnosus GG, Lactobacillus acidophilus i Lactobacillus delbruecki subsp. bulgaricus, smanjuje pojava dijareje za čak 52%.

Sve se navedene probiotičke kulture mogu naći na našem tržištu i dostupne su u više  varijanti.

Svi znamo da opreza nikad dosta pa je stoga vrlo važno tijekom putovanja, ali i samog odmora, voditi računa o higijeni, čuvanju i pripremanju hrane, kao i kupnji namirnica, osobito onih koje se brzo i lako kvare.

Komentari

Najnovije

Najčitanije