Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sačuvajte zdravlje srca!

Sačuvajte zdravlje srca!

Sačuvajte zdravlje srca!
  • Objavljeno: Srijeda, 12.09.2012.
  • Broj pregleda: 7.299
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Veliki broj ljudi umire od srčanih bolesti, a još veći broj njih ni ne zna da imaju visok rizik od nastanka srčanog udara. Srećom, postoje male, ali značajne promjene u prehrani i životnom stilu koje mogu smanjiti taj rizik.

Jedite proizvode od cjelovitih žitarica

Sve što je od cjelovitih žitarica (kruh, riža, pahuljice) je uvijek bolji izbor od rafiniranih proizvoda kao što je bijeli kruh ili bijela riža. Ako češće konzumirate rafinirane proizvode rizik od nastanka srčanih bolesti se značajno povećava. Cjelovite žitarice će smanjiti razinu kolesterola i pomoći u održavanju zdravlja cjelokupnog kardiovaskularnog sustava. Vlakna iz cjelovitih žitarica će vas duže držati sitima, što znači manji unos kalorija, gubitak kilograma i zdravije srce.

Jedite masnu ribu

Losos i tuna, kao i brojne druge ribe, sadrže omega 3 masne kiseline koje smanjuju rizik od nastanka srčanih bolesti tako što reguliraju krvni tlak i razinu kolesterola. Omega 3 masne kiseline će spriječiti i usporiti nakupljanje plaka u arterijama. Plak povećava se rizik od srčanog, ali i moždanog udara. Stručnjaci preporučuju da tjedno unesete oko 100g masne ribe kako bi vaše srce bilo zdravo. Iako suplementi nisu loši, uvijek su bolji prirodni izvori omega 3 masnih kiselina.

Izmjerite kolesterol

Previše kolesterola može ukrutiti vaše arterije, uzrokovati srčane bolesti i povećati rizik od nastanka srčanog udara. Ipak, možete imati visoku razinu kolesterola, a da to ni ne znate. Nemojte čekati znakove i simptome već redovito mjerite kolesterol. Stručnjaci savjetuju da sve osobe, koje su starije od 20 godina, trebaju kolesterol mjeriti barem jednom u 5 godina. Ipak, osobe koje već imaju povećani rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara, svome liječniku trebaju ići puno češće kako bi bile sigurno u to da je s njihovim zdravljem sve u redu.

Izbjegavajte meso

Zdrava prehrana ne bi smjela sadržavati više od 170g mesa dnevno, ali kuhanog i nemasnog. Standardna porcija mesa je oko 100g, veličine špila karata. Obratite pažnju na vrstu mesa koje jedete. Uvijek izaberite piletinu, umjesto odreska. Također, crveno meso što više izbjegavajte jer sadrži najvišu razinu zasićenih masnih kiselina. Također izbjegavajte dimljeno meso jer može sadržavati nezdrave aditive koji povećavaju razinu krvnog tlaka.

Vježbajte

Neka vaše srce pojačano radi barem 30 minuta svakog dana. Na taj način ćete smanjiti rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara. Važno je odabrati pravi tip tjelovježbe. Brzo hodanje ili lagano trčanje je uvijek bolji izbor od spore šetnje. Aerobne vježbe (hodanje, trčanje, vožnja bicikla, rolanje) su najbolje za održavanje zdravlja srca. Zapamtite da, bez obzira na redovitu tjelovježbu, trebate paziti na vrstu hrane koju jedete.

Čitajte etikete proizvoda

Uvijek prije kupovine ili konzumiranja proizvoda pročitajte etiketu i izbjegavajte namirnice koje sadrže puno kalorija, soli i zasićenih masnih kiselina. Na etiketama ćete pronaći i preporučenu veličinu porcija, koji nutrijenati se nalazi u toj porciji i koliko ih je. Ne možete samo pomisliti da je cijela vrećica proizvoda jedna porcija.

Pripazite na dijabetes

Dijabetes je jedan od vodećih faktora rizika za nastanak srčanih bolesti. Naime, čak 65% osoba koje pate od dijabetesa pate i od nekog oblika kardiovaskularnih bolesti. Izbjegavajte faktore koje povećavaju rizik za nastanak dijabetesa (pretilost, manjak fizičke aktivnosti, prehrana puna ugljikohidrata) kako biste sačuvali zdravlje srca. Ako već patite od dijabetesa, držite ga pod kontrolom i redovito odlazite liječniku.

Izbjegavajte šećer

Prehrana koja sadrži puno šećera i zaslađivača povećava rizik od nastanka srčanih bolesti. Stručnjaci tvrde da žene samo 100 kalorija dnevno mogu unijeti putem šećera, a muškarci 150. Ljudskom tijelu šećer ne treba, a višak kalorija iz šećera može narušiti i vaš izgled.

Budite umjereni sa soli

Kako biste održali normalnu razinu krvnog tlaka i smanjili rizik od nastanka srčanih bolesti, ograničite unos soli na oko pola žličice dnevno. Ipak, mnoga hrana u sebi već sadrži sol. Čak 75% soli koju unosite dolazi iz obrađene hrane, od juha do salate. Izbjegavajte konzerviranu hranu, kuhajte sa što manje soli i zaštitite svoje srce.

Jedite voće, povrće i niskomasne mliječne proizvode

Jedan od najlakših načina održavanja zdravlja je povećanje unosa hrane za koju znate da je zdrava. To uključuje nemasne ili niskomasne mliječne proizvode, voće i povrće. Voće i povrće je bogato vlaknima i vitaminima pa izaberite najdraže!

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije