Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Slatka povijest čokolade

Slatka povijest čokolade

Slatka povijest čokolade
  • Objavljeno: Četvrtak, 15.03.2012.
  • Broj pregleda: 8.588
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Postoji samo nekoliko namirnica koje su već stoljećima popularne, a jedna od njih je i čokolada. Postoje vjerovanja da konzumiranje čokolade poboljšava zdravlje, snagu i rasplamsava strast. Osim vjerovanja u zdravstvene prednosti, čokolada je od svoga postanka jedna od najomiljenijih poslastica. Dakle, gdje započinje naša ljubav prema čokoladi?

Čokolada nam dolazi s kakaovca, malog drveta od tek 4 do 8 metara visine rasprostranjenog duboko u tropskim kišnim šumama na području Amerike. Prvi ljudi koji su konzumirali kakao su indijanski narod Maje. Oni su miješali mljevene sjemenke kakaovca s jelima kako bi dobila gorkast okus za koji se vjerovalo da je eliksir zdravlja.

Za Maje je čokolada označavala život i plodnost. Često su je koristili u vjerskim obredima i bračnim ceremonijama. Nazivali su je hranom bogova. U Meksiku su vjerovali da je čokolada izvor mudrosti i moći. Također se vjerovalo u čokoladu kao afrodizijak.

Europljani su prvi okus čokolade osjetili tek 1512. godine, kada su je donijeli španjolski osvajači. Tada se čokolada počela širiti Europom.

Čokolada je svoju zavodničku reputaciju stekla na francuskom kraljevskom dvoru. Erotska umjetnost i literatura su bili najčešća tadašnja zanimacija. Casanova, zloglasni ženskar, je imao naviku ispijanja čokolade tijekom zavođenja.

Prvi stroj za proizvodnju čokolade je proizveden u Barceloni 1780. godine kada se čokolada počela proizvoditi u većim količinama. Tada je imala grubu i neujednačenu teksturu. Kasnije su napravljeni strojevi koji su mogli proizvesti glatku i kremastu čokoladu u tekućem stanju. Čokolada u kockicama, na kakvu smo se danas naviknuli, prvi put je proizvedena u Velikoj Britaniji 1800.

Vjeruje se da se tijekom 17. stoljeća čokolada počela poklanjati kao dokaz ljubavi. Prva bombonijera za Valentinovo je proizvedena 1868. Takva tradicija je i danas zastupljena.

Prva mliječna čokolada je napravljena 1875. godine u Švicarskoj. Čokolada je postala toliko popularna diljem svijeta, i tolikoj mjeri, da su Amerikanci za vrijeme Drugog svjetskog rata Europljanima dostavljali kakao.

Iako čokolada nije afrodizijak, tijekom povijesti se često koristila u tu svrhu. Čokolada sadrži male količine feniletilamina, koji se još zove ljubavna droga. Čokolada je povezana s regulacijom tjelesne energije, popravljanjem raspoloženja i koncentracijom. Određena količina čokolade može uzrokovati euforiju, podizanje krvnog tlaka i broja otkucaja srca. Iz tih razloga se vjerovalo da ima afrodizijačka svojstva.

Ljekovitost čokolade se krije isključivo u tamnoj čokoladi. Ona sadrži flavonoide slične onima u čaju, crnom vinu, voću i povrću. Istraživanja su pokazala da tamna čokolada može poboljšati protok krvi i regulirati razinu šećera u krvi. Pripazite jer čokolada ima dosta zasićenih masnoća i šećera pa u čokoladi uživajte u malim dozama.  

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije