Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Sol: Bijeli kristali na stolu

Sol: Bijeli kristali na stolu

Sol: Bijeli kristali na stolu
  • Objavljeno: Utorak, 05.05.2009.
  • Broj pregleda: 4.355
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što je u stvari kuhinjska sol?

Sol je "stara" tisućama godina, a drevni narodi smatrali su je "božjim darom". Za nju su vezana brojna vjerovanja. U našem narodu, i danas, na pragu mnogih domaćinstava dočekat će vas simboli mira i gostoprimstva - kruh i sol.

S obzirom na način proizvodnje na tržištu je prisutno više vrsta kuhinjske soli:

  • 1. Morska sol - dobiva se iz morske vode, a prerađuje u solanama. Primarna je u prehrani ljudi, jer pored sadržaja natrij klorida (92-97%) sadrži i kloride kalija i magnezija (2%) i oligoelemente od kojih je posebno bitan jod.
  • 2. Kuhana sol - dobiva se iz podzemnih nalazišta. Pošto obično sadrži primjese (pijesak i sl.) najprije se otapa u vodi, a zatim se sol izdvaja isparavanjem. Tako dobivena sol naziva se varena ili kuhana sol.
  • 3. Kamena sol - dobiva se kopanjem rude, nakon čega se ona melje i po potrebi jodira. I kamena i varena sol jodiraju se dodatkom kalijeva jodida. Na 1 kg soli dodaje se 10-15 mg kalij-jodida.

Iako kuhinjsku sol mnogi ubrajaju u začine, ona nije začin u stvarnom smislu te riječi, već mineral koji upotrebljavamo za poboljšanje okusa jela i konzerviranje namirnica (voća, povrća, mesa, sira... ). Ovaj obavezan "član" domaćinstva caruje našim trpezama i ukoliko zloupotrijebimo njegovu primjenu (koristimo ga u prekomjernim količinama) može postati vrlo opasan neprijatelj našeg zdravlja. U cilju očuvanja svog zdravlja neophodno je da vodite računa o pravilnom doziranju kuhinjske soli. Preporučujemo vam ograničenje unosa soli na svega 2-3 g dnevno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije