Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Superhranom protiv raka

Superhranom protiv raka

Superhranom protiv raka
  • Objavljeno: Četvrtak, 13.08.2009.
  • Broj pregleda: 5.504
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Rak je vodeći uzrok smrti u muškaraca i žena u SAD-u, kao i u drugim zemljama svijeta. Postoji nekoliko čimbenika koji utječu na rizik za oboljevanje od raka, no jedan faktor rizika možete kontrolirati, a to je vaša prehrana. Pravilna prehrana s pravom količinom kalorija je dobra za zdravlje i može pomoći kod smanjenja rizika od karcinoma (kao i dijabetesa i srčanih bolesti). U tome vam može pomoći ovih sedam namirnica. Ove namirnice sadrže sve fitokemikalije koje djeluju kao antioksidansi za zaštitu stanica od oštećenja i mogu pomoći smanjiti rizik od raka.

1. Jabuke

Jabuke dolaze u različitim okusima tako da će i oni izbirljivi naći jabuke u kojima će uživati. Sadrže puno vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa poput kvercetina koji štiti od slobodnih radikala.

2. Borovnice

Borovnice su bogate vitaminima i mineralima. Plus, borovnice su pune antioksidansa i fitokemikalija koje mogu pomoći spriječiti rak. Borovnice imaju malo kalorija i prirodno su slatke, što ih čini savršenim odabirom za desert.

3. Klice brokule

Klice brokule sadrže vrlo velike količine prirodnih spojeva koji smanjuju upalu i potiču detoksikaciju. Malo ih je teže naći, ali još uvijek možete birati običnu brokulu koja je također zdrava.

4. Mrkva

Mrkva sadrži velike količine beta-karotena i antioksidansa koji se zove falkarinol. Bilo da ih jedete sirove ili kuhane, mrkva može pomoći pri smanjenju rizika od nekih oblika raka.

5. Zeleni čaj

Zeleni čaj sadrži puno antioksidansa katehina koji je uspio usporiti rast stanica raka u laboratoriju. Zeleni čaj ne sadrži puno kalorija, tako da u njemu možete uživati kada pazite na težinu.

6. Maslinovo ulje

Maslinovo ulje je dobro srce, ali zdrave masti i polifenoli pronađeni u ekstra djevičanskom maslinovom ulju mogu također smanjiti rizik od raka.

7. Rajčica

Rajčice sadrže kalij, vitamin C, vitamin A i likopen, snažan antioksidans koji je povezan sa smanjenim rizikom od raka. Možete odabrati sve veličine i vrste rajčica - sve su dobre za vas.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije