Tajna crvene boje - Rajčica

Tajna crvene boje - Rajčica

Tajna crvene boje - Rajčica
  • Objavljeno: Srijeda, 05.10.2011.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Likopen pobuđuje zanimanje

Likopen je tvar iz skupine karotenoida koja ima snažno antioksidativno djelovanje i za koju zanimanje sve više raste. Zrela ljetna rajčica, odnosno proizvodi od nje, najvažniji su izvor likopena, odgovorna za njihovu crvenu boju. Što je boja rajčice tamnija, sadrži više likopena, pa ga tako nema u zelenoj i žutoj. Osim u rajčici, ima ga u lubenici, crvenom grejpu i guavi. Ostalo crveno voće i povrće, kao što su jagode ili crvena paprika, ne sadrži likopen.

Likopen učinkovitije od beta-karotena, vitamina E i luteina veže opasne slobodne radikale, sprječavajući njihovo štetno djelovanje. Ima važnu ulogu i u održavanju normalne komunikacije između stanica ljudskog organizma jer sprječava porast broja kemijski promijenjenih stanica zbog djelovanja slobodnih radikala, pa je važna njegova uloga u sprječavanju raka.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije