Tekuće voće

Tekuće voće

Tekuće voće
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 15.12.2008.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Drugačije voće - drugačiji sokovi i nektari

Voćni udio u voćnom nektaru zavisi od vrste voća. To je regulirano pravilnikom. Na primjer, za jabuku i narandžu on iznosi 50%, za kruške 40%, dinju 50%, kajsiju 35%, breskvu 40%, višnje 35%.

Prirodni sastav voća diktira postotak. Na primjer, nektar od breskve ima 40% voća. Kada bi taj postotak bio 50%, nektar se ne bi mogao piti, jer bi bio pregust. Ili, udio višnje je 35% jer je ona kisela. Kada bi taj udio bio veći, nektar bi bio previše kisel. Zato se ne rade 100% sokovi od višnje, borovnice, ribizle jer su prekiseli. Stopostotni sokovi se rade samo od onog voća koje ima harmoničan odnos šećera i kiselina, gdje se ne ističu ni slatkoća ni kiselost. Voće koje ima puno kiseline ne može se piti tako, nitko neće popiti 100% sok od limuna, a narandžu će popiti, kao i jabuku, ili grožđe, na primjer.

Kad na soku od borovnice ili ribizle piše da je 100% od voća, tu nema logike. Jer, takav sok nitko ne može piti, jednostavno nije ugodan za piće. On se mora razblaži. Zato se i rade nektari, koji su kvalitetan proizvod, isto kao i sokovi, samo što imaju manji sadržaj voća. Na domaćem tržištu dominiraju nektari, jer to diktira sastav voća. Odnosno, većina voća je pogodna za razblaživanje.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije