Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

U očuvanju zdravlja i vitalnosti kože pomaže i bezalkoholno pivo

U očuvanju zdravlja i vitalnosti kože pomaže i bezalkoholno pivo

U očuvanju zdravlja i vitalnosti kože pomaže i bezalkoholno pivo
  • Objavljeno: Petak, 20.07.2012.
  • Broj pregleda: 11.339
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Pivo u umjerenim količinama, osim što gasi žeđ, zbog svojih prirodnih sastojaka ima i blagotvoran učinak na zdravlje i ljepotu kože, kose i noktiju. Ono je kvalitetan i prirodan izvor minerala magnezija, kalija, cinka, fosfora, silicija, sumpora, natrija i bakra, vitamina skupine B (posebno B1, B2, B3 i B6), vitamina B12, ugljikohidrata te pojedinih aminokiselina i flavonoida, poznatih i važnih antioksidansa. Zbog sadržanog kvasca i hmelja, ono jača nokte i kosu, a zbog otopljenih tvari i plinova ima i antibakterijsko svojstvo. No to vrijedi samo ako se pivo konzumira u umjerenim količinama, a preporučena umjerena količina piva za ženski spol iznosi do 3 decilitra dnevno.

U ljetnim je mjesecima posebno preporučljiva bezbrižna konzumacija bezalkoholnog piva. Ono je bogato visokovrijednim sastojcima, a punoćom okusa i reskošću nimalo ne zaostaje za pivom koje sadržava alkohol. Čak je i prvo proizvedeno pivo Sumerana bilo slično današnjem bezalkoholnom pivu jer je, čini se prema dostupnim podacima, sadržavalo manje od 0,4 posto alkohola.

Tajna je blagotvornog učinka bezalkoholnog piva na zdravlje i ljepotu u sadržanim vitaminima, mineralima i vrijednim bioaktivnim tvarima, posebno polifenolima i humolima koji sprečavaju prijevremeno starenje djelujući kao antioksidansi i protuupalni spojevi. Tako bezalkoholno pivo zbog sadržanog biotina, mnogobrojnih minerala (osobito se među njima ističe silicij) i vitamina skupine B može utjecati na očuvanje i vraćanje izgubljene elastičnosti i mladenačkog sjaja kože. Ujedno će kožu zbog mikroelemenata, kao što su veće količine cinka, učiniti otpornijom na stvaranje akni i nepovoljne vanjske utjecaje. Kako hmelj pivu daje antioksidacijsko svojstvo, ekstrakti iz te biljke uvelike se rabe u kozmetičkoj industriji za proizvodnju preparata namijenjenih njezi osjetljive kože i one kojoj je prijeko potrebna regeneracija. Već je odavno poznata i njega kose pivom, pa se recepti naših baka i danas primjenjuju. Pivo vlasi čini sjajnijima i čvršćima, bez obzira na to bilo ono sastojak industrijski proizvedenih šampona i preparata za kosu ili iz kućne radinosti. Vitaminski koktel dobiven iz piva uz dodatak suhog kvasca pomaže i u jačanju lomljivih noktiju. 

Još su mezopotamski pivari prije četiri i pol tisućljeća pivo upotrebljavali u kozmetičke svrhe. U starom Egiptu robovi graditelji piramida pili su pivo radi vraćanja snage, dok su imućnije žene otkrile da umivanje i kupanje u pivu štiti kožu od kožnih bolesti i dodatno je osvježava. Istodobno su pivom prale kosu jer je tako postajala sjajnija i ljepša. Legenda kaže da je u staro doba lijepa Semiramida, legendarna asirska kraljica, dugim kupkama u pivu osiguravala zdravlje i ljepotu svoje kože. Potom su za te tretmane doznale i žene starog Rima, a nešto kasnije, u srednjem vijeku, i imućnije Europljanke. No, one su pivo upotrebljavale i kao čarobni napitak protiv starenja ili kao melem za suhu kožu i oporavak vlasišta zbog otpalih vlasi. Činile su to zahvaljujući njemačkim redovnicima koji su tom piću u 15. stoljeću primiješali hmelj te ga pretvorili u još učinkovitiji pripravak. Poslije se doznalo da je jednak učinak imalo i pivo proizvedeno od ječma, pa je i ta spoznaja potaknula kemičare suvremenog doba da za poznate proizvođače kozmetike istraže djelotvornost omiljenog pjenušavog i osvježavajućeg pića. Istraživanjima su potvrdili da je pjena prava zamjena za sapun te da piće zbog antioksidansa ima učinak na sprečavanje prijevremenog starenja.

Jedna od najpoznatijih priča govori o ritualima koje je redovito primjenjivala carica Teodora, koja je koristila naizmjenične kupke toplog i hladnog piva. Kupke u toplom pivu služile su za obnavljanje kože, a kupke u hladnom pivu za održavanje mladosti.

Pivo i njegovi ekstrakti počeli su se upotrebljavati kao sirovina u kozmetičkoj industriji, za proizvodnju hranjivih maski za čišćenje mlađe (nečiste i masnije) te starije (zategnute i naborane) kože.

Pivo i slad česti su i vrijedni sastojci krema i losiona za njegu kože lica i tijela, ali i za jačanje noktiju. Pivo se rabi i za proizvodnju kupki kojima se regenerira koža tijela te šampona i sredstava za njegu oštećenih vlasi koji ih čine sjajnijima, mekšima i podatnijima za oblikovanje frizure. Danas u svijetu postoje lječilišta i terme u kojima je takva „pivska terapija" izvana vrlo tražena.

Umjerenom konzumacijom jednog malog piva dnevno ili pak bezbrižnim uživanjem u bezalkoholnom pivu u ljetnim mjesecima nadoknađujemo tekućinu izgubljenu znojenjem i tijelu vraćamo minerale, koktel vitamina i korisne biološki aktivne tvari koje pomažu tonificiranju i vitalizaciji kože i sluznice.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije