Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Ulja koja poboljšavaju raspoloženje, zdravlje srca i izgled kože

Ulja koja poboljšavaju raspoloženje, zdravlje srca i izgled kože

Ulja koja poboljšavaju raspoloženje, zdravlje srca i izgled kože
  • Objavljeno: Subota, 18.10.2014.
  • Broj pregleda: 709
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Zdrava ulja su sve popularnija u kuhinjama diljem svijeta. Donosimo vam ulja koja biste svakako trebali početi koristiti za bolje zdravlje, raspoloženje i izgled.

Sezamovo ulje

Ulje sjemenki sezama pomaže u prevenciji dijabetesa i karijesa, a neka istraživanja su pokazala da može pomoći u zaštiti kože od UV zraka.

Sezamovo ulje ima moćno antioksidacijsko djelovanje, može pomoći kod regulacije razine šećera i kolesterola. Neki ljudi ga koriste za ispiranje usne šupljine jer se na taj način smanjuje prisutnost plaka na zubima i rizik od nastanka karijesa.

Nekoliko puta tjedno uzmite 1 žlicu sezamovog ulja ili ga koristite za pripremu jela na niskim temperaturama. Možete ga koristiti i za salatu.

Ulje avokada

Ulje avokada ima slična svojstva kao i maslinovo ulje. Može pomoći u ublažavanju bolova u zglobovima i poboljšati zdravlje i izgled kože.

Ulje avokada ima protuupalna svojstva koja štite kožu od slobodnih radikala. Neka istraživanja su pokazala da djeluje kao prirodni ibuprofen kada su u pitanju bolovi u zglobovima uzrokovani artritisom.

Ulje avokada je poprilično skupo pa će vam biti isplativije uživati u cjelovitom avokadu kojeg za ljepotu i njegu kože možete nanositi površinski.

Orahovo ulje

Ima slična svojstva kao i riblje ulje. Može pomoći u smanjenju razine stresa i potaknuti rad imunološkog sustava.

Orahovo ulje je odličan izvor omega 3 masnih kiselina koje potiču rad imunološkog i živčanog sustava. Istraživanja su pokazala da Orahovo ulje može smanjiti razinu stresa i regulirati krvni tlak, čime se smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti.

Orahovo ulje nikada nemojte zagrijavati jer će izgubiti svoja svojstva. Prelijte ga preko tjestenine, povrća ili dodajte u juhu.

Kokosovo ulje

Zbog svoje svestranosti se sve češće koristi za bolje zdravlje i izgled kože. Kod kupnje kokosovog ulja, bi bilo dobro da odaberete organsko.

Kokosovo ulje ima moćna antimikrobna svojstva. Istraživanja pokazuju da može pomoći u regulaciji kolesterola, probavnog sustava, potaknuti mršavljenje, pospješiti rad srca, pospješiti izgled i zdravlje kose, kože i noktiju.

Dnevno pojedite 2 do 3 žlice kokosovog ulja. Nemojte pretjerivati jer 1 žlica sadrži oko 120 kalorija. Možete ga dodati u smoothie ili jutarnje pahuljice.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije