Uljno proteinska prehrana dr. Budwig

Uljno proteinska prehrana dr. Budwig

Uljno proteinska prehrana dr. Budwig
  • Objavljeno: Utorak, 26.10.2010.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Osnove prehrane

Dr. Johanna Budwig, znanstvenica, doktorica kemije i fizike shvatila je prije skoro 60 godina (!) kako suvremeni način života i industrijski prerađena hrana pogoršava zdravstveno stanje čovjeka. Provela je više od pola svog života u objašnjavanju svijetu jednostavne istine - kako se višestruko nezasićene masne kiseline (poput onih koje nalazimo u lanenom ulju), u kombinaciji s kvalitetnim bjelančevinama (koje omogućavaju esencijalnim mastima lakšu topljivost) suprotstavljaju nakupljenim toksičnim tvarima u svim tkivima. Iako se iz petnih žila trudila da svoja saznanja preda svijetu (za dobrobit čovječanstva), nažalost to nije uspjela zbog previsokih brana industrijsko-političkih krugova. Ali njena znanja i dalje žive zahvaljujući uspješnosti njenih metoda liječenja za maligne i druge bolesti. Uljno-proteinska prehrana ne pomaže samo u slučaju malignih bolesti. Pokazala se uspješnom kod artritisa, dijabetesa, povišenog krvnog tlaka, ulceroznog kolitisa, multiple skleroze,... ali i kod banalnosti kao što su mladenačke akne ili prilikom mršavljenja. Korisna je i kod depresije, demencije, ADHD, te u trudnoći.

Dr. Budwig je najpoznatija po svojoj uljno-proteinskoj prehrani. Najvažniji dio uljno-proteinske prehrane sastoji se od uklanjanja iz prehrane onih masnoća koje se teško probavljaju, a to su masnoće životinjskog porijekla, poput maslaca, margarina, mesa i mesnih prerađevina. Na njihovo mjesto dolaze masnoće koje su lako probavljive i čine glavni sastojak prehrane koja pojačava energiju i vitalnost organizma. Masnoće su u ovoj prehrani zastupljene u velikoj mjeri, ali su uvijek u ravnoteži i u skladu s bjelančevinama. Većinu obroka čini svježa, nekuhana hrana, u obliku salate ili u kombinaciji s toplim jelom.

Osnova njene prehrane je učinkovita mješavina svježeg kravljeg sira i lanenog ulja (bogatog esencijalnim masnim kiselinama), ali i kiseli kupus, rasol, razno sirovo povrće i voće, med,... Uz ovakvu prehranu unutar poznatog Budwig protokola ova znanstvenica nije previdjela ni druge poglede koji svakome mogu omogućiti zdraviji život (utjecaj sunčevog svjetla - bilo sunčanje ili samo boravak na zraku, laganu fizičku aktivnost, izbjegavanje stresa i zatrovane okoline, te korištenje Eldi ulja).

O lanenom ulju

Laneno ulje je vitalan sastojak uljno-proteinske prehrane dr. Budwig. Ali, ono spada i u visoko reaktivna ulja. Zato je od izuzetne važnosti pravilan izbor i postupanje s lanenim uljem. Ulje se iz sjemenki mora procesirati na niskoj temperaturi (hladno prešanje), a posebno je važno osigurati preradu u tamnom prostoru bez suvišnog kontakta s kisikom. Ulje je osjetljivo na svijetlost i kisik tako da ambalaža treba biti tamne boje, a čep dobro zatvoren. Kod zatvaranja bočice sadržaj s uljem trebao bi biti zaštićen inertnim plinom. Nakon prvog otvaranja, bočicu s lanenim uljem potrebno je pohraniti u hladnjaku, jer će mu na taj način vijek trajanja biti produžen. Dobro laneno ulje ne smije biti gorkog okusa. Užeglo ulje je gorkog okusa i nema terapijske vrijednosti.

Opće preporuke uljno-proteinske prehrane dr. Budwig za bolesne osobe

Ovaj način prehrane preporuča se, osim bolesnima (uključivo i teško bolesne od raka), i zdravim ljudima koji se izlažu naporima (radnicima, sportašima), ali i mladim ljudima i djeci.

Od iznimne je važnosti da bolesni troše preporučene količine lanenog ulja. Laneno ulje koje se koristi u jelima ne smije se zagrijavati, već dodati jelu tek na kraju pripreme. Moguće ga je kratko zagrijavati samo uz odgovarajuću zaštitu (npr. pomoću sulfhidrilne skupine koja se nalazi u začinima kao što je npr. papar), ali ni tada dulje od minute! Obroci pripremljeni s lanenim uljem moraju se odmah pojesti.

Unutar ove prehrane, bolesnima se nadasve preporučuje uzimati čašu soka kiselog kupusa ujutro i navečer. Također preporučuje se i pijenje svježe iscijeđenog voćnog ili povrtnog soka (prirodnog i nezaslađenog, hladno prešanog) tijekom cijelog dana.

Pripremanje svježeg kravljeg sira s lanenim uljem predstavlja suštinski dio prehrane na bazi ulja i bjelančevina. Uljno-proteinska kuharica dr. Budwig sadrži preko 500 mogućih inačica. Prilagođena pojedinačnom ukusu, svakom bi pacijentu trebala prijati ova u suštini regenerativna hrana.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije