Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Upute za prehranu bolesnika koji boluju od kronične upale sluznice želuca

Upute za prehranu bolesnika koji boluju od kronične upale sluznice želuca

Upute za prehranu bolesnika koji boluju od kronične upale sluznice želuca
  • Objavljeno: Nedjelja, 13.03.2011.
  • Broj pregleda: 17.456
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Opće upute

Zabranjeno je pripremanje jela sa zaprškom kao i prženje, pirjanje i prelijevanje jela masnoćom, (uljem ,maslacem) koja je grijana, kuhana ili pržena.

Variva treba kuhati u slanoj vodi i u tanjuru preliti svježim uljem ili maslacem, ako se maslac podnosi jer svaka masnoća čim se izloži povećanoj temperaturi mijenja sastav i škodi.

Sve namirnice moraju biti svježe.

Zabranjene su mesne prerađevine, konzerve, soljena i dimljena mesa, soljene ribe i pikantni sirevi.

Ako se pojavi proljev i grčevite boli, treba prijeći na čaj i rižu raskuhanu u vodi, bez masnoće i mlijeka. Nakon dva dana treba dodati svježi kravlji sir, jogurt, kiselo mlijeko, raskuhanu teletinu i kuhano mlado meso.

Dozvoljeno

Juhe

Nemasne juhe od povrća. Ukuhati sitnu tjesteninu, rižu ili krupicu.

Meso

Nemasno mlado meso kuhano ili pečeno na žaru.

Ribe

Nemasne ribe kuhane ili pečene na žaru, pred serviranje prelivene hladnim uljem ili maslacem.

Jaja

Meko kuhana.

Mlijeko ili miječni proizvodi

Mlijeko, kiselo mlijeko, jogurt, nemasni mladi sir, topljeni sir.

Žitarice i kruh

Dobro pečeni kruh, sitna tjestenina, krupica, riža.

Povrće

Kuhani krumpir ,zeleno povrće.

Masnoće

Sirovo ulje, maslac.

Kolači

Biskvit, nabujak, rolada, varenac od krupice (grisa), voćne torte, šato od jaja, snježni žličnjaci, kisela tijesta.

Voće

Kuhano voće,voćni sokovi ,voćni pirei, voćna krema.

Pića

Slabi čaj.

Začini

Limun, sol.

Dozvoljeno u manjim količinama ako se podnosi

Meso

Hladno pečenje ,nemasna mlada svinjetina, praška šunka, kuhane hrenovke, iznutrice (bubreg, jetra).

Mlijeko i mliječni proizvodi

Vrhnje (pavlaka), mladi kajmak.

Žitarice i kruh

Makaroni i špageti.

Povrće

Sve vrste salata s limunom.

Voće

Voćni žele, džem.

Pića

Slaba kava, mineralna voda, pivo, vrlo razrijeđena vina.

Začni

Vinski ocat (razblaženi).

Zabranjeno

Juhe

Masne juhe, čorbe, juhe od kupusa.

Meso

Svinjsko i ovčje meso.

Ribe

Masne ribe, skuša srdela, tuna, tovljeni šaran, som.

Jaja

Sirova, tvrdo kuhana ili pržena.

Mlijeko i mliječni proizvodi

Zreli sirevi, stari kajmak.

Žitarice i kruh

Crni kruh, meka sredina kruha, okruglice, knedle, tijesta s krumpirom.

Povrće

Suho povrće, grašak, grah, bob, leća,stare mahune, rotkvice, krastavci, sarma, podvarak.

Masnoća

Svinjska i druge životinjske masti.

Kolači

Kolači s mnogo nadjeva, pržena tijesta, palačinke, uštipci, čokolada, sladoled.

Voće

Neljušteno voće.

Pića

Jaki čajevi, kave, jako pivo, sva druga alkoholna pića.

Začini

Oštri začini, luk, papar, crvena paprika, ocat.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije