Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Važnost kalcija

Važnost kalcija

Važnost kalcija
  • Objavljeno: Subota, 30.01.2010.
  • Broj pregleda: 3.520
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kalcij je mineral koji naše tijelo treba kako bi naši zubi i kosti bili jaki. Ako nemate dovoljno kalcija u tijelu, riskirate dobivanje krvnih ugrušaka koji mogu dovesti do drugih ozbiljnih zdravstvenih problema. Tromboze ili ugrušci krvi u arterijama ili venama će dovesti do djelomičnog začepljenja.

Velik broj žena pati od nedostatka kalcija u organizmu. Njihov dnevni unos je manji od polovice potrebne količine kalcija dnevno. Nažalost, smanjujemo razine kalcija izlučivanjem kroz mokraću i izmet i do određene mjere, kroz znoj. Dakle, ako ne uzimamo svakodnevno preporučene količine kalcija i dalje izbacujemo kalcij iz organizma, na kraju lišavamo tijelo.

Važnost kalcija nije odmah prepoznata posebice kod mladih, jer treba vremena da se problem razvije. Osim toga, naše svakodnevne potrebe za kalcijem mijenjaju se s našom dobi.

U mlađoj dobi, potaknuti smo da pijemo mlijeko i redovito uzimamo multivitamine koji sadrže vitamin D. Vitamin D je neophodan za normalnu mineralizaciju kostiju i potiče rast kostiju. Kako starimo, skloni smo zanemariti mlijeko u korist slatkih pića i alkohola. Osim u mladosti, još uvijek trebamo kalcij u našem tijelu kako bi se spriječilo stvaranje krvnih ugrušaka, te kako bi održali kosti i zube jakima.

Važnost kalcija u odraslih je za dobro kardiovaskularne zdravlje. Prosječnoj zdravoj odrasloj osobi je potrebno oko 700 do 1.000 mg kalcija dnevno. To, se dakako, mijenja, ako ste odrasla osoba s koštanim problemima poput osteoporoze.

Osteoporoza je bolest koja obično pogađa starije osobe. Nakon pedesete godine, vaše kosti postaju porozne, tanke i omekšaju.

Osteoporoza više pogađa žene nego muškarce, uglavnom zbog nedostatka estrogena kod žena nakon početka menopauze. Zato je važno  kalcij zamijeniti kroz hormonsko nadomjesno liječenje (HNL).

U ženskoj prehrani, kalcij i željezo su prepoznati kao dva minerala koja se najviše zanemaruju. Kad zatrudne, mnoge žene pate od preeklampsije. Kalcij može pomoći kontrolirati ovaj problem i pomoći zdravlju nerođenog djeteta do prve godine nakon poroda, ako majka dojiti bebu.

Shvaćajući važnost kalcija u tijelu, možete poduzeti potrebne korake kako bi ga uključili u svakodnevnu prehranu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije