Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Vitamin B2 - Riboflavinum

Vitamin B2 - Riboflavinum

Vitamin B2 - Riboflavinum
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 2.143
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

IZVOR

Jetra, bubreg, riba, jaja, mlijeko, sir, kvasac, zeleno povrće - brokula i špinat, neljuštene žitarice.

FUNKCIJA

Vitamin B2 je indirektno uključen u održavanje integriteta membrane eritrocita. Često ga zovu faktorom rasta odnosno disanja stanica. Uključen je u razgradnju masti, proteina i ugljikohidrata. Neophodan je u iskorištavanju energije iz hrane. Uključen je u metaboličke procese u cijelom tijelu.

NEDOSTATAK

Najčešće može biti izazvan nedovoljnim unosom hrane. Poremećaji su : težak stomatitis, glositis, keratitis, seboroični dermatitis.

DOZE

1,3 mg/dan. Dnevno potrebne količine hrane za zdravu odraslu osobu da bi se zadovoljila preporučena količina:

  • 700 ml mlijeka
  • 290 g jaja
  • 900 g skuše
  • 850 g cipla
  • 600 g svinjetine
  • 600 g govedine
  • 1 kg piletine
  • 50 g goveđe jetrice
  • 500 g krumpira
  • 2,6 kg mrkve
  • 500 g kelja
  • 3,4 kg kruške
  • 4 kg jabuke
  • 2,4 kg jagode
  • 2,5 kg breskve
  • 370 g sira

TERAPIJSKA UPOTREBA

Primjena riboflavina ograničena je samo na preventivu i liječenje bolesti uzrokovanih njegovim nedostatkom. Povećane potrebe su indicirane kod: opekotina, kronične groznice, bolesti jetre i žuči, dugotrajne infekcije, različitih crijevnih bolesti, dugotrajnog stresa.

INTERAKCIJE

probenecid, antikolinergici

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije