Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Voće i povrće za jači imunitet

Voće i povrće za jači imunitet

Voće i povrće za jači imunitet
  • Objavljeno: Srijeda, 27.11.2013.
  • Broj pregleda: 1.533
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

S obzirom na to da nam se sezona gripe i prehlade približava, jako je važno da date sve od sebe kako biste ojačali svoj imunitet. Spavajte najmanje 7 sati dnevno, redovito vježbajte i ne dozvolite da budete često pod stresom.

Pravilna prehrana je također jako važna u prevenciji gripe i prehlade. Srećom, postoje brojne namirnice koje će ojačati imunitet.

Potražite voće i povrće intenzivnih boja, to je samo jedan od pokazatelja da obiluju antioksidantima. Crveno, žuto, ljubičasto, plavo i narančasto voće i povrće će sigurno poslužiti u pripremi organizma za sezonu gripe i prehlade.

Batat

Narančasta boja batata dolazi od beta karotena, antioksidanata koji se u tijelu pretvaraju u vitamin A. Vitamin A je jako važan u borbi protiv bolesti. Batat pripada skupini najzdravijih namirnica svijeta, a istraživanja su pokazala da može smanjiti rizik od nastanka gripe i prehlade.

Bobičasto voće

Sadrži vitamin C i E. Sve vrste bobičastog voća su odlične za zdravlje, ali što se jačanja imuniteta tiče, najbolje su borovnice i kupine. Bobičasto voće možete jesti na različite načine, a u sezoni gripe i prehlade predlažemo da ih konzumirate uz jogurt.

Gljive

Ovo je jedna od najbolji vegetarijanskih namirnica za prevenciju gripe i prehlade. One sadrže spojeve koji pospješuju funkciju bijelih krvnih stanica. Bijele krvne stanice su zaslužne za obranu od različitih vrsta infekcija.

Mrkve

Kao i batat, mrkve su odličan izvor beta karotena i sigurno će vam pomoći u jačanju imuniteta. Mrkva termičkom obradom gubi veliki dio svojih nutritivnih vrijednosti. Kako biste iskoristili sva ljekovita svojstva, mrkvu što češće jedite sirovu.

Češnjak

Češnjak se stoljećima koristi za prevenciju različitih bolesti. Sve je veći broj istraživanja koja potvrđuju ljekovita svojstva češnjaka. Jednim istraživanjem se pokazalo da češnjak može pomoći u prevenciji gripe, ali i da ubrzava oporavak oboljelih od gripe.

Kivi

Kivi je jedan od najboljih izvora vitamina E, koji je ključan za jačanje imuniteta. Vitamin E pomaže u zaštiti tijela od virusnih i bakterijskih infekcija. Što se tiče vitamina C, koji je također važan za jačanje imuniteta, kivi ga sadrži u većoj količini u odnosu na bilo koje citrusno voće.

Špinat

Kao i kivi, špinat je odličan izvor vitamina E, ali to nije sve. Špinat je jako dobar izvor beta karotena, folne kiseline i vitamina A, C i K, kao i minerala kao što su željezo i bakar. Sve su to tvari koje pomažu u jačanju imuniteta.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Vodič za detoksikaciju

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije