Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Začini daju okus jelu i - liječe

Začini daju okus jelu i - liječe

Začini daju okus jelu i - liječe
  • Objavljeno: Srijeda, 29.04.2009.
  • Broj pregleda: 11.423
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kada liječnici kažu da treba izbjegavati začinjenu hranu, obično misle na tradicionalne začine poput papra i soli. Začinske trave, pak, u pravilu su ljekovite te ih uz kuhare preporučuju i liječnici. Čak i jaki, ljuti začini, koji nisu dio naše tradicije (čili, kurkuma, curry?) imaju ljekovita svojstva pa ih, barem povremeno, treba dodati prehrani.

Većina začina i začinskih trava zdrava je, nekalorična i ljekovita. Ako ste na dijeti i žalite se na jednoličnu ili neukusnu hranu, istražite začine. Dok nije bilo znanstvenih spoznaja o kemijskom sastavu začina, ljudi su ih intuitivno koristili na prave načine i u pravim kombinacijama: u teško probavljivu hranu dodavali su trave koje pospješuju probavu, zimi koristili začine koji griju, a ljeti one koji ubijaju mikrobe.

Isprobajte 3 začina za ravan trbuh!

Posljednjih godina kod nas se mogu nabaviti začini iz skoro svih krajeva svijeta pa nije loše znati ponešto o njihovoj ljekovitosti i načinu upotrebe.

Anis se zbog zvjezdastog oblika najčešće koristi u doba Božića, što je i zdravstveno opravdano jer grije organizam. Pomaže kod nadutosti nakon blagdanskog prejedanja, dezinficira i umiruje želudac, regulira probavu, spriječava grčeve, smiruje kašalj, pomaže protiv prehlade i pospješuje san.

Bosiljak je tipični mediteranski začin, koji se najčešće dodaje ribi, janjetini, salatama, preljevima, juhama i umacima. Posebno dobro slaže se s rajčicom. Pomaže u borbi protiv prehlade.

Cimet dokazano štiti od dijabetesa i srčanih bolesti te regulira krvni tlak. Služi kao sedativ i analgetik, opušta napete i bolne mišiće, a u kombinaciji s đumbirom služi za grijanje organizma i protiv prehlade. Već pola žličice cimeta dnevno efikasan je lijek za sniženje kolesterola i glukoze u krvi. Dobro se slaže sa svinjetinom, tikvicama, bundevama i slasticama.

Isprobajte 3 začina koja potiču mršavljenje!

Curry se najčešće dodaje pirjanom povrću i mesu, posebno piletini, riži, tikvicama, majonezama i drugim umacima za salate i sendviče. Štiti mozak i spriječava nastanak Alzheimerove bolesti.

Češnjak je od davnina poznat kao prirodni antibiotik, snizuje kolesterol i poboljšava zdravlje srca i krvnih žila. Najbolje se slaže s peradi, juhama, ribom, salatama, povrćem i tjesteninom.

Čili se po upotrebi u svijetu nalazi na drugom mjestu, odmah nakon soli. Vrlo ljut začin, koji se u malim količinama dodaje varivima, pečenom krumpiru i mesu. Olakšava bolove i napetost u zglobovima te suzbija visoki tlak, kolesterol, depresiju i probavne smetnje. Općenito, istraživanja su pokazala da, pored čili paprika, i svi drugi ljuti začini smanjuju učestalost raka, plućnih i srčanih bolesti (posebno infarkta).

Dragoljub ili kapuciner poznata je ukrasna biljka lijepih cvjetova živih boja. Ugodnog je i blago paprenog okusa. Čisti krv, uništava zarazne bakterije i klice te jača imunitet. Najbolje je listove pripremiti kao klasičnu salatu jer sadrže veliku količinu C vitamina neotpornog na toplinu.

Isprobajte 7 začina koji liječe!

Čubar ublažava grčeve i odlično je sredstvo protiv crijevnih glista. Stavlja se u juhe od mahuna, graha i leće, a pomiješan s majčinom dušicom može se upotrijebiti za kiseli kupus, gljive i krumpir.

Đumbir je učinkovit u liječenju mučnine, povraćanja, trbuhobolje i zubobolje te reumatskih bolesti. Ubrzava zacjeljivanje rana i pomaže u jačanju srca. Ljutkastog je okusa i dodaje se većini azijskih jela. Kako đumbir i kurkuma sadrže isti žuti pigment, koriste se i u slične ljekovite svrhe.

Kadulja regulira znojenje, pomaže kod neredovitih menstruacija, navala vrućine, upale grkljana i grlobolje. Zaustavlja laktaciju, pročišćava i osvježava grlo. Najbolja je u juhama, složencima i jelima iz pećnice te preljevima.

Kim je jedan od najstarijih kultiviranih začina, a najbolji je uz mahunarke i pirjana jela. Liječi bolesti probavnog trakta, kašalj, akne i ublažava bol.

Klinčići ublažavaju respiratorne i probavne smetnje, a u Kini se upotrebljava za liječenje atletskog stopala, gljivičnih infekcija, proljeva i kile. Idu uz slatka jela te se dodaju kuhanom vinu i punču.

Komorač ide uz svinjetinu, bundeve, repu, umake, plodove mora i ribu. Najpoznatiji je kao lijek protiv nadutosti i vjetrova, posebno u male djece.

Kopar također smiruje vjetrove. Najčešće se stavlja u preljeve, umake i juhe.

Korijander pomaže kod infekcija mokraćnog mjehura. Salatama, juhama i pirjanom povrću daje poseban okus.

Isprobajte 6 začina za zdravije srce!

Kurkuma je glavni sastojak bliskoistočne, indijske i južnoazijske kuhinje, usporava napredovanje određenih neurodegenerativnih bolesti, posebno Alzheimerove. Jak je antioksidans pa je stoga učinkovit u borbi protiv raka. Prirodni je antibiotik koji pomaže osnažiti probavu i poboljšati crijevnu floru. Pomaže kod jetrenih problema i povišenog kolesterola, a preporučuje se i u liječenju nekih kožnih oboljenja kao što su psorijaza i atletsko stopalo. U velikim količinama može uzrokovati probavne smetnje.

Majčina dušica vrlo je korisna za želudac i pluća. Smiruje i ublažava grčeve i kašalj, rastvara sluz i djeluje antiseptički te neutralizira masnoću. Jelima daje pikantan okus, a najčešće se dodaje nadjevenom povrću, krumpiru, složencima, salatama, juhama i umacima od povrća.

Matičnjak je ljekovit za srce, dobro djeluje protiv nadutosti i crijevnih grčeva, proljeva i želučanih smetnji, bronhijalnog katara, migrena i premorenosti. Limunasto-gorke je arome, pa odlično ide uz salate, biljne umake i jela od gljiva.

Metvica ili menta podiže raspoloženje te poboljšava pamćenje i koncentraciju. Ima blago umirujuće djelovanje te pomaže protiv kašlja, grlobolje i prehlade, kao i problema s probavom. Najčešće se dodaje jelima od mesa i povrća te desertima i osvježavajućim napitcima.

Peršin je lagani diuretik i osvježivač daha, pomaže i kod infekcija mokraćnog mjehura. Dobro ide uz ribu, piletinu, povrće, krumpir, tjesteninu, rižu, žitarice, juhe, salate... gotovo da i nema slanog jela kojemu se ne može dodati.

Isprobajte 7 začina koji vam mogu produljiti život!

Ružmarin sadrži puno vitamina C, služi kao zamjena za aspirin, smiruje živčani sustav, jača probavu i liječi niski krvni tlak. Može se koristiti u gotovo svim mediteranskim jelima. U većim količinama može biti otrovan, izazvati proljev i nadražaj bubrega, a nikako se ne preporučuje trudnicama jer može izazvati pobačaj.

Sezam je odličan uz salate, kruh i rižu, a umjesto čiste soli u hranu je dobro dodati tzv. gomashio - mješavinu soli i sjemenki sezama kratko prženih na suhoj tavici.

Vlasac svako jelo obilato obogaćuje vitaminima, ali gubi vrijednost kuhanjem i sušenjem. Izvrstan je začin za salate, romulade, namaze od sira, guste juhe, krumpir i ciklu.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije