Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zamjene za šećer

Zamjene za šećer

Zamjene za šećer
  • Objavljeno: Nedjelja, 16.01.2011.
  • Broj pregleda: 2.281
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Među zamjenske proizvode za šećer ubrajamo sorbitol, manitol, maltitol, laktitol i ksilitol. Dijelom se dobivaju od jednostavnih šećera (monosaharida): sorbitol iz glukoze (groždanog še­ćera), ksilitol iz ksiloze (drveni šećer), a manitol od manoze, koja se pojavljuje u nekim vrstama voćaka. U tablici nije navedena fruktoza (voćni šećer), koja je ta­kođer zamjena za šećer, ali se ne smatra aditivom.

Zamjene za šećer daju namirnicama u koje su doda­ne slatkast okus, ali tijelu za njihovu preradu nije po­treban inzulin. Zbog toga su pogodne za zasladivanje jela za dijabetičare i najsličnije su prirodnom okusu saharoze (obični kuhinjski šećer). Veliki je nedostatak zamjenskih proizvoda za šećer to što se oni tek sporo apsorbiraju u tankom crijevu, odnosno sporo se raz­građuju. U druge dijelove crijeva dospijevaju djelomi­ce nepromijenjeni, pa tamo privuku vodu iz trbušne šupljine i uzrokuju proljev. Zbog toga slatkiši, gume za žvakanje, marcipan i proizvodi slični marcipanu te prerađevine nugata koji sadrže više od 10 posto za­mjenskih proizvoda za šećer moraju imati oznaku „prevelika količina djeluje otvarajuće". Posljednjih se godina na tržištu pojavilo mnogo različitih novih zamjenskih proizvoda za šećer, primjerice izomalt (palatinit), koji se sastoji od maltita, i maltitski sirup likazin, koji se sastoji od maltita i manita. Kao i spo­menute klasične zamjene za šećer, dobivaju se hidri-rnnjem iz odgovarajućih prirodnih spojeva, točnije od maltoze (slada) odnosno laktoze (mliječnog šećera). Jačina je njihove slatkoće 25 posto za laktit, 50 posto za izomaltit i 90 posto za maltit, kad bismo slatkoću običnog kuhinjskog šećera označili sa 100 posto i za­mjenske proizvode za šećer uspoređivali s njime. Kao i druge zamjene za šećer, u tijelu se razgrađuju neovisno o inzulinu. Zamjene za šećer opskrbljuju tijelo jednakom količinom energije kao i obični kuhinjski šećer, otprilike 4 kilokalorije po gramu, pa nisu pogodne za proizvode s manje kalorija, baš kao ni za korištenje tijekom dijeta za mršavljenje.

Više o ovoj temi pročitajte u knjizi:


Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije