Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zaštitite se od bolesti propolisom

Zaštitite se od bolesti propolisom

Zaštitite se od bolesti propolisom
  • Objavljeno: Utorak, 22.11.2011.
  • Broj pregleda: 4.984
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Propolis je prirodni antibiotik, jedan od onih pčelinjih proizvoda koji su čudo prirode. Neka stabala i četinjače proizvode ljepljivu smolu kao dio svog imunološkog sustava da se obrane protiv bolesti. Pčele prikupljaju te tvari, a nakon što ih pomiješaju sa svojom slinom i drugim tvarima, nastaje propolis. Ova hranjiva tvar je važna za opstanak pčela u košnici. Stvorena je za sterilizaciju košnice i štiti od bolesti i infekcija. U stvari "propolis" na grčkom znači obranu grada. Pomaže da se spriječi širenje bakterija, virusa, gljivica koji bi inače predstavljale prijetnju košnicama, bori se protiv klimatskih promjena, kao što su vjetar i hladnoća. Također se koristi za zatvaranje pukotina i otvora u košnici. Drevni Egipćani su propolis  koristili za balzamiranje.

Propolis sadrži oko 50-70% smole, 30% voska, 10% eteričnih ulja i 5% peludi. Posebno je bogat aminokiselinama važnim za funkciju imunološkog sustava. Sadrži dosta vitamina (vitamin A (karoten), vitamina B1, B2, B3, biotin), te je izuzetno bogat bioflavonoidima (vitamin P). Bioflavonoidi su prirodni pigmenti u voću i povrću, a nalaze se u izobilju u narančama. Propolis sadrži gotovo 500 puta više bioflavonoida nego naranča! Također sadrži albumin, kalcij, magnezij, kalij i fosfor.

Propolis se može kupiti u potpunosti sirov i neprerađen, ali je u svom prirodnom stanju ljepljiva tvar i vrlo je teško njime rukovati. Najčešće se može kupiti u tekućem obliku ili u kapsulama. Zbog svog antibakterijskog, antifungalnog, antivirusnog, antiupalnog i antioksidativnog djelovanja dragocjen je prirodni lijek mnogo stoljeća. Ima sposobnost da pruži zaštitu od zaraza, regenerira tkiva, i služi kao izvor energije i izdržljivosti. Može spriječiti infekcije, kao što su upala grla, akne, opekline, čireve u ustima, a isto tako može pomoći liječiti infekcije koje su već počele.

Propolis je dobar i kao pasta za zube jer je osobito koristan kod poremećaja povezanih s ustima i desnima. Naša usta su jedan od najosjetljivijih mjesta našeg tijela. Usta su polazna točka probave. Zdrava usna šupljina je zasigurno jedan od elemenata koji doprinose apetitu i dobrom raspoloženju u cjelini. Ako se u ustima razviju bolesti desni, propolis se bori protiv bakterija, sprečava truljenje zuba, krvarenje desni i sprječava loš zadah.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije