Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto je med toliko poseban

Zašto je med toliko poseban

Zašto je med toliko poseban
  • Objavljeno: Srijeda, 25.03.2009.
  • Broj pregleda: 11.211
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Uvod

Biljke sakupljaju vlagu i hranljive materije iz zemlje i atmosfere i ovo ima utjecaja na proizvodnju nektara. Ova tečnost sadrži velike količine nektara i male količine proteina, soli, kiselina, enzima i aromatičnih sastojaka.

Stvaranje meda ne zavisi samo od biljke, već i od geografske pogodnosti i vremena. Ukratko, teško da ćete ikad dobiti isti nektar a samim tim i med, što ga čini posebnim. Nektar varira u okusu i količini i vrsti šećera. Npr. nektar lipe sadrži 32-35%, bijele djeteline 40% a mazurana 70% šećera. Da li ste se ikad zapitali zašto jabuka ima više plodova na sunčanoj strani drveta? To je zbog toga što se nektar na sunčanoj strani koncentriraniji, a samim tim i mnogo atraktivniji za pčele. Veća posjeta pčela je i bogatije oprašivanje za biljku.

Kada sve jednom sakupe, to se nosi natrag do košnice u saće sa pčelinjim medom i onda se prenosi u košnicu gdje je skladište. Dvije stvari moraju biti da se nektar pretvori u med, prvo vodeni sastojci moraju biti smanjeni do ispod 20% da se izbjegne fermentacija. Pčele to postižu izlažući male količine tečnosti toplim i dobro provjetrenim dijelovima košnica. Drugo, saharoza u nektaru je pretvorena u glukozu i fruktozu dodavanjem enzima preoblikovanim proizvodima pčelinjih žlijezda. Krajnji rezultat je hrana napravljena od dehidriranog nektara-meda koji je smješten u zapečaćenim voštanim saćima. Pčelar uzme samo višak na kraju sezone i ponekad ih hrani slatkim tečnostima.

Med uklanja umor, hrani kožu i popravlja pamćenje!

Kada su zapečaćene u voštano saće med je čista tečnost i njegovo skladištenje je model higijenske zaštite hrane. Sav med će se na kraju postaviti i granulirati, i ovaj proces može biti preokrenut blagim zagrijavanjem meda da se on otopi. Neki medovi su prirodno napravljeni i imaju okus kao granulirani šećer u medu. Neki su napravljeni vrlo čvrsti. Da bi riješili ovaj problem, pčelari miješaju male količine meda sa trunjem prije no što ga postave i onda nježno premještaju med prije nego što on pomoću toga postane mekan. Neki medovi nemaju aditive i korisniji su i stabilniji nego oni koji ih imaju.

Zahvaljujući velikom sadržaju prostih šećera (voćnih i grožđanih), vitamina, mineralnih materija i dr., med je dragocjena, prirodna, lako probavljiva hrana, koja poslije unošenja u organizam, direktno prelazi u krvotok. Med je vrlo pogodna hrana za djecu i sportaše, stare i iznemogle, kao i za sve one koji se bave fizičkim ili intelektualnim radom. Med ima antibakterijsko i antifungicidno svojstvo. Takva svojstva meda, uz njegova hranljiva i ljekovita svojstva, doprinose da je med izvanredna hrana, da obnavlja tkiva, da uklanja bol, da stimulira i poboljšava rad srca, da uklanja umor, da ublažava razne upale, da povećava otpornost organizma, da djeluje umirujuće na živčani sustav, da u mnogim slučajevima trovanja ima protuotrovno djelovanje, da regulira krvni tlak, da ublažava tegobe u slučaju oboljenja štitne žlijezde kroničnih i akutnih oboljenja respiratornih organa, da jača organizam djece, iznemoglih i oboljelih osoba, da smanjuje staračke slabosti, da pospješuje oporavak od raznih oboljenja jetre, bubrega, prostate, živčanog sustava, da jača umne i fizičke sposobnosti, itd.

Da li je komercijalni med bolji od lokalnog? To sve zavisi od toga odakle dolazi i kako je bio tretiran i napravljen. U nekim zemljama pčele se hrane šećernim sirupom da se poveća količina meda. Da bi ubrzali proces filtriranja i prekinuli granulaciju, neki proizvođači griju med na vrlo visokim temperaturama. To uništava elemente koji štete medu, kao i čestice polena i sve ostalo što nije dobro po med.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije