Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto jesti artičoke?

Zašto jesti artičoke?

Zašto jesti artičoke?
  • Objavljeno: Utorak, 04.01.2011.
  • Broj pregleda: 6.633
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Artičoke su po mitologiji nastale kada se Zeus ludo zaljubio u lijepu djevojku po imenu Cynara koja ga je odbila. Kako bi ju kaznio, udario ju je munjom i pretvorio u prvu artičoku.

Artičoka je jestiva višegodišnja biljka porijeklom iz Sredozemlja. Koristila se u drevnoj Grčkoj i Rimu zbog okusa i ljekovitih sposobnosti, ali je ostala relativno nepoznata u Europi sve dok Katarina de Medici ne uvodi artičoke u Francusku. U 19. stoljeću, europski doseljenici donose artičoke u Ameriku.

Od davnina, artičoka se koristi za jetru, žučni mjehur i čišćenje krvi. Egipćani su je visoko cijenili kao zdravu i Plinije ju opisuje kao „hranu za bogate". Zbog zdravstvenih problema uslijed životnog stila bogataša, previše masti i vina koji su doveli do bolesti jetre (kao što su ciroza), gihta i općenito lošeg zdravstvenog stanja oni su i najčešće trebali pomoć artičoke.

Danas znamo da je artičoka bogata vlaknima, kalijem, kalcijem, željezom, fosforom i drugim elementima u tragovima važnima za uravnotežen sustav. Poznato je da pozitivno djeluje na funkcije jetre (i tako pomaže sniziti kolesterol u krvi), arteriosklerozu, giht, podržava liječenje hepatitisa i poboljšava žučne izlučevine. Može pomoći sniziti šećer u krvi, poboljšati apetit i probavu, diuretik je i može pomoći kod nekih vrsta migrene. Kako pomaže tijelu osloboditi se viška vode i toksina, također poboljšava sjaj kože.

Ovo povrće je bogato vitaminom C i vlaknima, a oni služe kao izvrstan izvor energije. Sa malo kalorija i masnoća, svježe artičoke nemaju kolesterola.

Poput drugih zelenih biljaka, svježe artičoke imaju puno antioksidanta koji sprječavaju neke vrste raka i bolesti srca. Specifična vrsta antioksidanta u artičokama su kvercetin i flavonoid rutin, koji su korisni u borbi protiv bolesti.

Artičoke su bogate kalijem, mineralom koji je općenito dobar za vas, ali i sprječava bubrežne kamence. Budući da su artičoke tako bogate hranjivim tvarima i fitokemikalijama, mnogi znanstvenici vjeruju da mogu pridonijeti prevenciji određenih vrsta bolesti srca, raka i urođenih mana.

Artičoke se mogu kuhati na pari, peći, pržiti i puniti. Mogu poslužiti kao predjelo, prilog, sastojak u juhi, ili čak i kao glavno jelo.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Iskoristite chia sjemenke za ove ukusne kombinacije!

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije