Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto volimo breskve?

Zašto volimo breskve?

Zašto volimo breskve?
  • Objavljeno: Petak, 06.09.2013.
  • Broj pregleda: 1.624
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Breskve se uzgajaju stoljećima. Zapisi pokazuju da su se počele uzgajati u Kini, gdje su postale simbol besmrtnosti i prijateljstva.

Breskve su ukusne, sočne i slatke, a istraživanja su pokazala da imaju odlična ljekovita svojstva, naročito ako ih jedete s korom.

Mršavljenje

Breskve su savršena grickalica. Držat će vas duže sitima i spriječiti prejedanje. Jedna breskva sadrži 35 do 50 kalorija i nimalo masti.

Prevencija srčanih bolesti i dijabetesa

Breskve su odličan izvor fitokemikalija koje imaju antioksidacijsko djelovanje. Na taj način smanjuju razinu slobodnih radikala u tijelu koji povećavaju rizik od nastanka dijabetesa tipa 2 i srčanih bolesti.

Njega kose

Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija breskvi može značajno smanjiti opadanje vlasi, suhoću tjemena i perut.

Njega kože

Vitamini A i C su odlični za njegu kože, zbog čega ih se često dodaje u kozmetičke proizvode. Ovi vitamini potiču regeneraciju tkiva kože.

Smanjenje stresa

U Mađarskoj ju nazivaju voćem smirenosti, a istraživanja su pokazala da je breskva odličan spas u stresnim situacijama. Svakodnevnim konzumiranjem ćete značajno smanjiti razinu kortizola u tijelu.

Prevencija raka

Selenij, mineral s antioksidacijskim djelovanjem, će spriječiti nastanak kancerogenih stanica i usporiti njihovo širenje.

Zdravlje bubrega i mjehura

Breskve imaju diuretsko djelovanje čime pospješuju rad bubrega i mjehura. Na taj način ćete pomoći tijelu da se riješi toksina.

Prevencija metaboličkog sindroma

Metabolički sindrom predstavlja skup različitih poremećaja u radu organizma, uključujući inzulinsku rezistenciju, visoku razinu kolesterola i krvnog tlaka, i prekomjernu količinu masti na području trbuha. Breskve imaju protuupalno djelovanje, smanjuju razinu lošeg (LDL) kolesterola, reguliraju razinu krvnog tlaka i razinu šećera u krvi.

Za zdravlje dišnog sustava

Osobe koje pate od bronhitisa ili kroničnog kašlja spas mogu pronaći u čaju od breskve. Znanstvenici su dokazali da svakodnevno konzumiranje čaja breskve može značajno ublažiti simptome bolesti dišnog sustava.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije