Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto volimo ciklu?

Zašto volimo ciklu?

Zašto volimo ciklu?
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.12.2013.
  • Broj pregleda: 898
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Odličan je izvor antioksidanata koji smanjuju razinu slobodnih radikala. Cikla je odličan izvor željeza, silicija, kalija, mangana, magnezija, vitamina A, B6, B9 i C. Veliki broj istraživanja je potvrdio da cikla ima odlično djelovanje na zdravlje cjelokupnog organizma.

Zdravlje srca

Visok krvni tlak i visoka razina lošeg kolesterola povećavaju rizik od nastanka srčanih bolesti. Čestom konzumacijom bilo kojeg vrsta povrća ćete pospješiti zdravlje srca i smanjiti rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Nitrati, koje pronalazimo u cikli, potiču širenje krvnih žila, čime se olakšava protok krvi, a stanice primaju više hranjivih tvari.

Istraživanja su pokazala da svakodnevna konzumacija soka od cikle značajno smanjuje razinu krvnog tlaka, i to već nakon 24 sata.

Cikla povećava razinu dobrog (HDL) kolesterola koji se bori protiv lošeg (LDL) kolesterola. Visoka razina lošeg kolesterola u tijelu može uzrokovati oštećenja arterija i povećati rizik od nastanka srčanog i moždanog udara.

Zdravlje probavnog sustava

Cikla je odličan izvor betaina, spoja koji je važan za održavanje zdravlja cjelokupnog probavnog sustava.

Niska razina želučane kiseline može stvarati probavne smetnje i smanjiti apsorpciju hranjivih tvari, neophodnih za funkcioniranje svake stanice u tijelu.

Betain povećava razinu želučane kiseline i pospješuje probavu. Na taj način smanjuje nadutost, sprječava intoleranciju na hranu i kontrolira razinu gljivica i bakterija.

Zdravlje jetre

Istraživanja su pokazala da je cikla odlična u detoksikaciji i pospješuje oslobađanje toksina iz tijela koji mogu uzrokovati različite bolesti.

Pektin, vrsta vlakana koje pronalazimo u cikli, igra ključnu ulogu u oslobađanju toksina iz tijela, naročito teških metala.

Pektin također pospješuje funkciju jetre i pomaže cjelokupni proces detoksikacije i, za razliku od ostalih spojeva, ne uzrokuje ponovnu apsorpciju toksina.

Bolja izdržljivost

Istraživanja su pokazala da sok od cikle može povećati aerobnu izdržljivost, što ju čini odličnom za osobe koje žele povećati razinu svoje kondicije.

Sok od cikle također ublažava kroničan umor i umor kojeg osjećate nakon vježbanja, zbog čega je naročito dobra za osobe koje vježbaju u jutarnjim satima.

Za zdravo začeće

Cikla je odličan izvor folne kiseline, koja smanjuje rizik od oštećenja neuralne cijevi i urođenih bolesti kao što je spina bifida.

Ipak, stručnjaci ističu da trudnice i dojilje trebaju biti oprezne s konzumacijom cikle i soka od cikle jer njezina detoksikacijska svojstva mogu ugroziti zdravlje bebe.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije