Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zašto volimo probiotike?

Zašto volimo probiotike?

Zašto volimo probiotike?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 21.02.2011.
  • Broj pregleda: 4.637
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što su probiotici?

Probiotici su živi mikrobni organizmi koji su prirodno prisutni u probavnom traktu i vagini. Kada su u odgovarajućim količinama, korisni su za zdravlje.

Probiotici nisu ista stvar kao prebiotici, neprobavljivi sastojci hrane koji selektivno stimuliraju rast i / ili aktivnost poželjnih mikroorganizama koji već postoje u crijevima.

Probiotici su dostupni u hrani i dodacima prehrani (primjerice, kapsule, tablete i prašak) te u nekim drugim oblicima. Primjeri namirnica koje sadrže probiotike su jogurt, fermentirano i nefermentirano mlijeko, miso, tempeh, neki sokovi i pića od soje. U probiotičkim namirnicama i dodacima, bakterije mogu biti prisutne izvorno ili biti dodane za vrijeme pripreme.

Većina probiotika su bakterije slične onima koje se prirodno nalaze u crijevima. Najčešće bakterije dolaze iz dvije grupe, Lactobacillus ili Bifidobacterium. Unutar svake grupe postoje različite vrste (na primjer, Lactobacillus acidophilus i Bifidobacterium bifidus), a unutar svake vrste, različiti sojevi (ili sorte).

Probiotici su korisni i ponekad se nazivaju "prijateljskim" bakterijama. Smatra se da suzbijanju rast potencijalno štetnih bakterija, poboljšavaju imunološki sustav i pomažu u proizvodnji vitamina K.

Brojna  medicinska stanja, prehrana i stil života, faktori su za koje se vjeruje da remete ravnotežu u debelom crijevu. Neki od faktora uključuju:

  • neadekvatan unos vlakana
  • antibiotsku terapiju
  • formule za hranjenje djece
  • okolišne toksine

 

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije