Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zeleni čaj liječi. Naučite kako!

Zeleni čaj liječi. Naučite kako!

Zeleni čaj liječi. Naučite kako!
  • Objavljeno: Utorak, 08.07.2008.
  • Broj pregleda: 6.452
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

U čemu je tajna ljekovitosti zelenog čaja?

Zeleni čaj potječe iz Kine gdje se konzumira preko 4000 godina, a mi Europljani smo relativno nedavno otkrili njegove blagodati. Dobiva se iz biljke Camellia sinensis, isto kao i crni čaj. Hoćemo li dobiti crni ili zeleni čaj i kakvog će on biti okusa uvelike ovisi o klimatskim uvjetima rasta biljke i načinu proizvodnje. Glavna razlika u proizvodnji je ta što se prilikom proizvodnje zelenog čaja listovi biljke obrađuju samo s parom te suše na zraku, a time ne dolazi do fermentacije i oksidacije čime čaj zadržava zelenu boju i ne dolazi do gubitka enzima i ostalih dragocjenih sastojaka.

Velik dio te zagonetke nam otkriva njegov kemijski sastav koji broji i do 300 različitih sastojaka, od čega su najznačajniji polifenoli, kofein, proteini, različita eterična ulja, vitamini i minerali. Ispitivanja su pokazala da samo 4% populacije redovito konzumira ovu izrazito zdravu namirnicu pa se nadam da bi ovaj članak to mogao promijeniti i povećati tu brojku. Evo razloga zašto.

Već je navedeno da su polifenoli jedan od najznačajnih sastojaka zelenog čaja. Riječ je o spojevima izrazito antioksidativnog djelovanja, koji sudjeluju u neutralizaciji slobodnih radikala, a time smanjuju vjerojatnost nastanka tumora (to se ponajprije odnosi na tumore jednjaka, želudca, tankog crijeva i jetre), te nas štiti od nekih oboljenja srca i krvožilnog sustava. Istraživanjima je potvrđeno da je u ispitanika koji su redovito konzumirali zeleni čaj učestalost nastanka tumora duplo manja nego kod ostalih ispitanika, dok je kod osoba koje su već bolovale od različitih bolesti srca, smrtnost kod bolesnika su redovito pili zeleni čaj bila duplo manja.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Pripremite tijelo za plažu

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije