Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Želite li se pravilno i zdravo hraniti i biti fit?

Želite li se pravilno i zdravo hraniti i biti fit?

Želite li se pravilno i zdravo hraniti i biti fit?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 29.03.2010.
  • Broj pregleda: 1.479
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Što znači pravilna i zdrava prehrana?

Pravilna prehrana preduvjet je zdravog i dugovječnog života, dobrog izgleda, ali i dobrog raspoloženja. Prema brojnim znanstvenim i nutricionističkim spoznajama to znači dostatan, ne preveliki unos uravnoteženih količina ugljikohidrata, bjelančevina, masnoća, vitamina, minerala i balastnih tvari uz dostatan unos tekućine.

Naravno, važno je i da je hrana ukusna,  da nam pruža gastronomski užitak, a po mogućnosti i da je konzumiramo u dobrom društvu. Naročito je važno da školarci i adolescentni ne zaborave da je u vrijeme rasta i razvoja pravilna prehrana naročito važna.

Zdrava hrana dokazano jača imunološki sustav i povoljno utječe na raspoloženje. Naime, naše fizičko i psihičko stanje uvelike određuje hrana koju konzumiramo u toku dana. Za zdravlje nije dovoljno samo pravilno odabrati namirnice, već ih je potrebno pravilno rasporediti. Najviše trpi organizam osobe koja se hrani neuredno, neredovito i jednolično. Dugoročno gledano takav način prehrane će se sigurno odraziti na zdravlje i fizički izgled. Zbog toga je potrebno znati uskladiti prehranu i fizičku aktivnost, konzumirati što veće količine svježeg voća, povrća i žitarica, jesti raznovrsne namirnice, neslane ili slabo slane. Količinu slatkih namirnica valja smanjiti na minimum i samo ponekad nazdraviti uz čašu crnog vina.

Masnoće životinjskog porijekla, šećer i sol konzumirajte najviše jednom dnevno, povrće i voće nekoliko puta dnevno, a kruh, tjestenina i žitarice mogu se konzumirati u nekoliko obroka dnevno. Posebno su za preporučiti integralne žitarice, bogate balastnim tvarima.

Pravilna probava - tajna dobrog izgleda !

Pravilna probava osnovni je preduvjet ne samo dobrog zdravlja, prevencije bolesti gastrointestinalnog trakta, niskog kolesterola, prevencije bolesti srca i krvožilnog sustava,  već i dobrog izgleda. Naime, redovitom pasažom crijeva vrši se detoksikacija organizma, uspostavlja se prirodna mijenja tvari, a sve to pridonosi smanjenju osjećaja nadutosti, manjem zadržavanju tekućine u tijelu, čime se reducira tjelesna masa, izbjegava celulit  i poboljšava ten.

Za dobru probavu- prave namirnice, to jest: one bogate balastnim tvarima, naročito netopivim balastnim tvarima koje imaju osobinu da nabubre i tako povećavaju svoj volumen potičući na prirodan način probavu ubrzanim pražnjenjem crijeva.

Schneekope preporuča:

SCHNEEKOPPE LANENO SJEME, bogato dobrim masnoćama - linolnom i linolenskom kiselinom, kao i omega 3 masnim kiselinama - regulira probavu i povišeni kolesterol, tako što veže kolesterol na netopljiva vlakna koja tako na prirodan način izlaze iz organizma. Schneekoppe laneno sjeme sadrži i datulje i šljive koje oplemenjuju okus a također su vrlo korisni u reguliranju probave.

Uz redovito konzumiranje lanenog sjemena Schneekoppe Vam preporuča i SCHNEEKOPPE KREKERE (Krekeri s 7 vrsta žitarica, Krekeri sa sezamom, Krekeri s amarantom) - niskokalorični; idealni kao zamjena za kruh ili grickalice. Ne zaboravite da posredno pomažu i kod regulacije koncentracije masnoće i kolesterola u krvi.

SCHNEEKOPPE MUESLIJE (Visoko vrijedni voćni muesliji i Voćni muesliji s vlaknima)- izvrsne i visokokvalitetne; bogate vitaminima, mineralima i vlaknima. Idealni za doručak ili međuobrok, od raznih vrsta voća, osiguravaju sve potrebne nutrijente. Zbog velike količine vlakana također ih preporučujemo za regulaciju probave.

Schneekoppe savjetovalište: dr. Augusta Fabijanic, tel 01/455 8383

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije