Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Zobene pahuljice BiVita - pravi izbor za vaše zdravlje!

Zobene pahuljice BiVita - pravi izbor za vaše zdravlje!

Zobene pahuljice BiVita - pravi izbor za vaše zdravlje!
  • Objavljeno: Četvrtak, 12.07.2012.
  • Broj pregleda: 14.229
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

bivita

Pravilna prehrana može olakšati kretanje, san, moć koncentracije, cirkulaciju, zdravstvene tegobe, održavanje dobrog imuniteta i svakako pomaže kod reguliranja tjelesne mase. Žitarice su jako bitan segment pravilne prehrane.

Zob je među žitaricama najbolji izvor kalcija, a bogata je i drugim mineralima (P, Fe, K, Mg, Zn). Također je to žitarica koja sadrži najviše masnih kiselina (36,4% oleinske i 40,5% linolne) koje su raspoređene u izvrsnom omjeru. Jako je bitna činjenica da je linolna masna kiselina esencijalna, to jest, ljudsko tijelo ju ne može sintetizirati već ju moramo unesti putem hrane. Esencijalne masne kiseline pomažu pravilnom radu stanica i organa, a od njih se stvaraju spojevi slični hormonima koji upravljaju širokim spektrom životnih funkcija, kao što je krvni tlak, zgrušavanje krvi, razina lipida u krvi (masnoća), imunološko stanje, te upalni odgovor na prijetnju infekcije.

Zob je bogata  i vlaknima koja utječu na smanjenje kolesterola u krvi i poboljšanje probave.

Namirnice bogate prehrambenim vlaknima povećavaju pokretljivost probavnog trakta, a povećana pokretljivost osigurava povoljnu okolinu za dobre bakterije. Istovremeno, omogućava brže uklanjanje bakterija koje nemaju povoljno djelovanje na zdravlje crijeva. Vlakna također vežu određene toksine, primjerice sekundarne žučne kiseline, i uklanjaju ih iz crijeva. Zob pomaže i u ublažavanju iritacija u probavnom traktu. Vlakna sadržana u zobi stvaraju voluminoznu stolicu koja se zahvaljujući tome lakše i brže izlučuje iz crijeva te tako skraćuje vrijeme utjecaja stolice na osjetljivo tkivo crijeva i smanjuje izlaganje crijeva raznolikim iritacijama. Mogućnost pojave raka crijeva također se može bitno reducirati svakodnevnom konzumacijom zobi, ali i od ostalih vrsta raka jer štiti crijeva, a ona su ishodište dobrog imuniteta.

BiVita zobene pahuljice odličan su izbor svakoga tko brine o svom zdravlju. S mlijekom ili voćnim jogurtom prava su kombinacija za početak dana.

Ovo su jedine zobene pahuljice proizvedene u Hrvatskoj. Vrhunsku kvalitetu garantiraju vlastiti usjevi i originalna Bühler tehnologija.


Redovito konzumiranje cjelovitih žitarica smanjuje i razinu kolesterola u krvi. Topljiva β-glukan vlakna iz cjelovite zobi, kao dio prehrane s malo zasićenih masnoća i kolesterola, glavna su supstancija odgovorna za snižavanje razina LDL-kolesterola u krvi.

Topljiva vlakna prolaze kroz probavni trakt skupljajući pritom vodu i pretvarajući se u gel koji se miješa sa žučnim kiselinama koje sadrže kolesterol u crijevima i zatim ih iznose iz tijela. Kao odgovor na taj proces, jetra povlači kolesterol iz krvotoka kako bi nadomjestila te žučne kiseline. Tada razine kolesterola padaju.

Vlakna žitarica i njihovih proizvoda, čini se, imaju jači utjecaj na prevenciju srčanih bolesti i bolesti krvnih žila nego vlakna voća i povrća. Osobe koje konzumiraju cjelovite žitarice imaju čak 30 % manji rizik od razvoja različitih srčanih bolesti.

Zob pomaže i u regulaciji razine šećera u krvi. Studija provedena na Harvardu pokazala je da samo jedan obrok cjelovitih žitarica dnevno vodi ka smanjenju rizika od dijabetesa za 34%. Ovo je vjerojatno rezultat spore razgradnje cjelovitih žitarica u organizmu.

Namirnice bogate prehrambenim vlaknima dobar su izbor svakoga tko želi izgubiti na tjelesnoj masi. Ove namirnice sporije se razgrađuju u organizmu, a rezultat je duži osjećaj sitosti. Također, ove namirnice nemaju previsoku energetsku vrijednost, te tako utječu na smanjenje cjelokupnog kalorijskog unosa.

bozjakovina.hr

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Komentari

Najnovije

Najčitanije