Čokoladna bomba

Čokoladna bomba

Čokoladna bomba
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Ovaj čokoladom bogati kolač izbjegnite ako ste na dijeti!
Vrijeme pripreme: 5 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

Krema

  • 100 g šećera
  • 1 žličica meda
  • 80 g kakaa
  • 3 žlice gustina
  • 25 g otopljenog maslaca
  • 1/4 čajne žličice ekstrakta vanilije

Glazura

  • 180 maslaca
  • 170 g čokolade sa 60 posto kakaa
  • 150 g šećera
  • prstohvat soli
  • 5 velikih jaja

Biskvit

  • 225 g omekšanog maslaca
  • 220 g smeđeg šećera
  • 4 velika jaja
  • 2 žličice ekstrakta vanilije
  • 100 g kakaa
  • 1 žlica sode bikarbone
  • 1/2 žličice soli
  • 330 g brašna za kolače
  • 360 ml kiselog vrhnja
  • 350 ml tople vode

 

Priprema

Krema

U malom loncu kuhajte šećer, med, kakao i 1/2 šalice vode. Miješajte, a kada prokuha skinite s vatre i dodajte gustin pomiješan s 2 žlice vode. Kuhajte oko 1 minutu dok smjesa ne bude gusta.

Uklonite s topline i umiješajte maslac i vaniliju. Ulijte u plitku posudu i pokrijte plastičnom folijom kako bi se spriječilo formiranje filma. Ohladite u potpunosti i stavite u frižider.

Glazura

Maslac i čokoladu otopite u mikrovalnoj pećnici i pomiješajte.

U zasebnoj zdjeli, pomiješajte šećer i sol. Jaja lagano umutite u smjesu sa šećerom i sve dobro izmiješajte. Dodajte 1/2 šalice vode, temeljito izmiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri. Konstantno miješajte i pustite da prokuha.

Umiješajte čokoladu i maslac. Ohladite u potpunosti, a zatim stavite u hladnjak.

Biskvit

Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite tri kalupa za torte promjera 20 cm.

Mikserom miješajte vrhnje, maslac i smeđi šećer, oko 5 minuta. U zasebnoj zdjeli, pomiješajte jaja i vaniliju, dodajte pola smjese sa smeđim šećerom i sve dobro miksajte 2 minute.

Dodajte kakao, sodu bikarbonu i sol. Miksajte na laganoj brzini dok se sastojci ne izmiješaju.

Postupno dodajte brašno i kiselo vrhnje miješajući mikserom na laganoj brzini. Kada se sastojci izmiješaju polako dodajte vruću vodu i sve zajedno miksajte 1 minutu.

Tijesto ravnomjerno podijelite u tri kalupa za torte. Pecite 30 do 35 minuta. Izvadite kolače iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohlade.

Namažite svaki biskvit kremom na vrhu i stavite jedan na drugi. Glazurom namažite cijeli kolač.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti