Čokoladno čudo

Čokoladno čudo

Čokoladno čudo
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kolač od čokolade s čokoladnim preljevom. Može li bolje?
Vrijeme pripreme: 2 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

Kolač
  • 1/2 šalice kipuće vode
  • 60 g sitno sjeckane čokolade za kuhanje
  • 280 g višenamjenskog brašna
  • 75 g kakaa
  • 230 g šećera u prahu
  • 1 žličica soli
  • 5 velikih jaja
  • 1 žlica ekstrakta vanilije
  • 200 g šećera
  • 155 g smeđeg šećera
  • 285 g omekšanog maslaca
  • Glazura
  • 180 ml slatkog vrhnja
  • 1 žlica meda
  • 230 g sitno sjeckane čokolade za kuhanje
  • 1/2 žličice ekstrakta vanilije

    Priprema

    Zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite kalup za pečenje.

    Stavite čokoladu u malu zdjelu, zatim dodajte kipuću vodu. Neka odstoji 1 minutu, zatim umutite smjesu dok ne postane glatka.

    Pomiješajte brašno, kakao, šećer u prahu i sol.

    Umutite jaja i ekstrakt vanilije.

    Maslac i šećer miksajte na srednje jakoj brzini oko 3 minute. Smanjite brzinu i dodajte jaja i vaniliju. Dobro izmiksajte. Dodajte čokoladnu smjesu i miksajte. Postupno dodajte suhe sastojke i miksajte.

    Ulijte tijesto u pripremljen lim za pečenje. Pecite oko 45 minuta ili dok se rubovi kolača ne povuku.

    Ostavite da se hladi 90 minuta prije nego što kolač izvadite iz kalupa. Neka kolač u potpunosti ohladi prije stavljanja glazure.

    Za glazuru kuhajte slatko vrhnje, med i čokoladu. Kuhajte na srednje jakoj vatri uz stalno miješanje dok se čokolada ne otopi i smjesa ne postane glatka. Uklonite s vatre i dodajte vaniliju. Neka glazura odstoji 30 minuta kako bi se malo zgusnula. Prelijte preko ohlađenog kolača. Ukrasite voćem po želji.

  • Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
    Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

    Vezani recepti

    Popularni recepti

    Preporučeni recepti