Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Orehnjača na neobičan način

Orehnjača na neobičan način

Orehnjača na neobičan način
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.01.2012.
  • Broj pregleda: 3.651
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Sastojci

Ovako nešto još sigurno niste probali!
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Priprema

U posudu ulijte malo mlake vode, otopite 1/4 šećera, dodajte 1 žlicu brašna, 3 žlice mlijeka i izmrvljeni kvasac. Posudu pokrijte krpom i ostavite na toplom mjestu neka se uzdiže. Kad se tijesto uzdignulo, dodajte preostalo brašno, maslac, žumanjca, cijelo jaje, koricu limuna, vrhnje, rum i soli te rukom ili električnom miješalicom izmiješajte da bude tijesto glatko i kompaktno. Izvadite iz posude te posudu pobrašnite, vratite tijesto, pokrijte krpom i ostavite da se uzdiže dok se ne udvostruči volumen.

Za to vrijeme pripremite nadjev.

Izradite jednoličnu smjesu tako da orahe prelijete mlijekom, dodajte rum, šećer, med, limunovu koricu, cimet i vanilin šećer. Po želji u nadjev možete dodati 2 žlice namočenih grožđica.

Uzdignuto tijesto na pobrašnjenoj dasci razvaljajte u pravokutnik, te okruglim šteherom izrežite krugove iste veličine.

Prvo tijesto namažite nadjevom i poklopite drugim koje također namažete nadjevom ali u sredinu stavite 1 kocku crne čokolade. Rubove tijesta spojite kako bi dobili vrećicu te zavežite trakicom od vanilije a sjemenke vanilije iskoristite za umak od vanilije kojim prelijete kolač. Vrečice položite u prethodno maslacem namazan lim, prekrijte krpom i pustite da se tijesto malo uzdigne.

Uzdignute vrećice stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 20-25 minuta na temperaturi oko 200 °C. Pred kraj pečenja tijesto premažite razmućenim jajetom kako bi dobili prekrasnu zlatnožutu boju.

Umak

U kotliću pomiješajte žumanjke i šećer, dodajte glatko brašno i zatim sve skupa dobro promiješajte.

Mlijeko i vaniliju zakuhajte, smanjite vatru i lagano kuhajte još 5 minuta.

Ostavite da se ohladi 1-2 minute, pa mlijeko prelijte preko žumanjaka uz neprestano miješanje. Lagano kuhajte i dalje neprestano miješajte, dok ne dobijete željenu gustoću.

Procijedite i miješajte sve dok para ne ispari, a zatim stavite u hladnjak.

Komentari

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti