Praška torta

Praška torta

Praška torta
  • Objavljeno: Četvrtak, 31.01.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kada jednom probate ovu tortu, oduševit ćete se!
Vrijeme pripreme: 2 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 6 bjelanjaka
  • 6 žumanjka
  • 150g šećera
  • 115g brašna
  • 25g kakaa
  • 40g rastopljenog maslaca

Krema
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica vode
  • 120g mlijeka u prahu
  • 200g maslaca
  • 10g kakaa
  • Glazura
  • 4 žlice pekmeza od marelica
  • 100ml slatkog vrhnja
  • 100g sitno nasjeckane tamne čokolade

    Priprema

    Miksajte žumanjke i pola šećera dok ne dobijete pahuljastu smjesu.

    Istucite bjelanjke u čvrst snijeg. Nastavite miksati i dodajte preostali šećer, jednu po jednu žlicu. Pažljivo umiješajte žumanjke.

    Dodajte mješavinu brašna i kakaa i pažljivo izmiješajte. Umiješajte rastopljeni maslac i opet pažljivo i temeljito izmiješajte.

    Ulijte smjesu u namašćen i pobrašnjen kalup za pečenje promjera 23 cm. Pecite na 180°C 30 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.

    Žumanjak izmiješajte s vodom, a zatim dodajte mlijeko u prahu i opet promiješajte. Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne, ali ne dajte da prokuha. Neka se ohladi na sobnu temperaturu.

    Miksajte maslac 3 do 4 minute. Polako dodajte žumanjak i kondenzirano mlijeko u smjesu. Dodajte kakao i sve dobro izmiješajte.

    Izrežite tortu u tri sloja. Sloj svaki sloj namažite s kremom. Zagrijte pekmez od marelica u mikrovalnoj pećnici i premažite cijelu tortu.

    Čokoladu otopite u slatkom vrhnju na laganoj vatri. Glazurom premažite cijelu tortu.

  • Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
    Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

    Vezani recepti

    Popularni recepti

    Preporučeni recepti