Juha od tikvice i karfiola

Juha od tikvice i karfiola

Juha od tikvice i karfiola
  • Objavljeno: Srijeda, 06.07.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Osim što je zasitna i hranjiva, puna vitamina i minerala, jednostavna je i brza za pripremu.
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 45 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 3 nasjeckana češnja češnjaka
  • 1/2 glavice karfiola
  • 1 tikvica
  • 2 krumpira
  • 1 nasjeckana glavica luka
  • 4 šalice pilećeg temeljca
  • sol
  • papar

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200°C. Na lim za pečenje stavite karfiol i tikvice, posolite, popaprite, prelite maslinovim uljem i pecite 10 do 20 minuta.

U loncu dodajte 1 žlicu maslinovog ulja, dodajte luk i dinstajte ga dok ne postane proziran. Dodajte temeljac i krumpir i kuhajte dok ne proključa. Smanjite vatru, dodajte karfiol i tikvicu. Kuhajte 10 do 15 minuta.

Štapnim mikserom smjesu dobro izmiješajte i poslužite.

Tikvice su bogate magnezijem, vitaminom C, vitaminom A, kalijem, fosforom, bakrom, vitaminom B i folnom kiselinom koja je posebno važna u prvom tromjesečju trudnoće. Sadrže 95% vode i visoko su rangirane na popisu hrane koja hidrira. Dobre su kao zamjena za tjesteninu i odličan su izbor za vruće dane.

Cvjetača ili karfiol je izuzetno hranjiva zeljasta biljka čijoj porodici pripadaju i bliski srodnici poput brokule, prokulice, kelja, kupusa. Odličan je izvor vitamina A, E, K i vitamina B skupine te minerala (kalij, selen, cink, magnezij, fosfor...) i antioksidansa. Pomaže smanjiti rizik od srčane bolesti i raka.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti