Dagnje s Iinguine tjesteninom

Dagnje s Iinguine tjesteninom

Dagnje s Iinguine tjesteninom
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Dagnje su odlične, ali u kombinacij s linguine tjesteninom još su bolje
Vrijeme pripreme: 45 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

Sastojci:

  • 2 kg svježih dagnji, dobro i temeljito opranih
  • maslac
  • 1 luk oguljen i sitno nasjeckan
  • 300 ml srednje suhoga bijelog vina

Za umak:

  • 1 žlica suncokretova ulja
  • 4 mala luka, oguljena i narezana na četvrtine
  • 2 režnja češnjaka, oguljenih i smrvljenih
  • 400 g konzerviranih nasjeckanih rajčica
  • veliki prstohvat soli
  • 225 g tjestenine linguine ili tagliatelle
  • 2 žlice svježe nasjeckanog peršina

Priprema:

1. Namočite dagnje u dovoljno hladne vode. Ostavite u hladnjaku dok ih ne zatrebate. Kad su spremne za uporabu, temeljito očistite školjke dagnji, odstranite sav pijesak i niti. Bacite sve koje su otvorene.

2. Otopite maslac u većoj tavi. Dodajte dagnje, luk i vino. Pokrijte i parite 5-6 minuta, protresajući tavu da se osigura ravnomjerno kuhanje. Ocijedite i sačuvajte tekućinu.

3. Za umak zagrijte ulje u manjoj tavi i lagano popržite male kriške luka 3-4 minute dok ne omekšaju i postanu prozirne. Umiješajte rajčice i pola tekućine gdje su se kuhale dagnje. Uzavrijte pa lagano kuhajte 7-10 minuta, dok se umak ne počne zgušnjavati.

4. Skuhajte tjesteninu u kipućoj slanoj vodi, dok ne bude "al dente". Ocijedite tjesteninu, ostavljajući 2 žlice tekućine i sve zajedno stavite u tavu.

5. Izvadite meso od polovice dagnji. Umiješajte u umak zajedno s ostalim dagnjama. Prelijte vrući umak preko tjestenine i lagano promiješajte. Ukrasite s peršinom i odmah promiješajte.

 

Savjet kuhara

Možete koristiti i neku drugu vrstu školjaka.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti