Loptice od patlidžana

Loptice od patlidžana

Loptice od patlidžana
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Sastojci su dovoljni za 20 - 25 loptica
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 3 patlidžana (800-1000 g)
  • 2 kruščića (1-2 dana stara)
  • 2 jaja
  • 80 g parmezana
  • 1 češanj bijelog luka (na sitno isjeckan)
  • ½ buketića friškog peršuna
  • 2 žlice krušnih mrvica
  • ulje
  • sol i papar

Priprema

Patlidžane isjeckati na male kockice i staviti da se kuhaju u ključalu vodu. Nakon 10 min. izvaditi kockice i staviti ih na kuhinjski papir da se ocijede i ohlade. Stare kruščiće natopitii vodom da omekšaju i izgnjecčti ih. U veću zdjelu staviti kruščiće, jaja, parmezan, bijeli luk i krušne mrvice i dobro promiješati. Dodati kockice patlidžana (važno je da budu suhe) u ovu masu i dobro vilicom izgnječiti. Dodati sol i papar. Smjesu ostaviti 30 min. u frižider.

Od ohlađene smjese formirati (rukom ili sa dvije žlice) male loptice velicine oko 3-4 cm. Loptice peći u tavi na vrelom ulju dok ne porumene.

Loptice mozete jesti hladne ili vruće, kao prilog ili uz salatu.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti