Složenac od krumpira i poriluka

Složenac od krumpira i poriluka

Složenac od krumpira i poriluka
  • Objavljeno: Utorak, 27.09.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kada za ručak želite nešto brzo i jednostavno isprobajte ovaj ukusni složenac.
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 1:15h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 300 g poriluka, narezanih na  komadiće
  • 150 g mrkve, naribane
  • 2 velike žlice maslinovog ulja
  • 1 čajna žličica suhog ružmarina
  • 900 g krumpira, narezanih na tanke ploške
  • 225 ml povrtnog temeljca
  • grančica ružmarina
  • sol
  • crni papar

Priprema

1. Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva.

2. U dubokoj tavi na ulju popržite poriluk i mrkvu. Smanjite vatru i poklopite te ostavite tako dok sastojci ne omekšaju. Dodajte ružmarin, sol i papar te se dobro promiješajte.

3. Na dno vatrostalne zdjele stavite trećinu krumpira, a na to zatim polovicu pripremljenog pvrća. Ponovite slojeve tako da posljednji sloj bude krumpir. Zatim prelijte temeljcem.

4. Poklopite i stavite u zagrijanu pećnicu. Nakon 50 minuta skinite poklopac i nastavite peći nepokriveno dodatnih 20 minuta.

5. Ukrasite ružmarinom i poslužite.

Poriluk je drevni usjev i u najbližem je srodstvu s crvenim lukom, češnjakom i drugim vrstama luka. Ovo niskokalorično povrće sadrži ugljikohidrate i vlakna, neke bjelančevine i zanemarivu količinu masti. Također sadrži željezo, kalcij, natrij, cink, magnezij, kalij, vitamine A, C, E, K, B i folnu kiselinu. Poriluk može pomoći u snižavaju krvnog tlaka i kolesterola, dobar je za jačanje imunološkog sustava i detoksikaciju organizma.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti