Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

AMINFLUORID otopina

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
AMINFLUORID   otopina

SASTAV

Što sadržava AMINFLUORID otopina za zube?
1 ml AMINFLUORID otopine za zube sadržava 10 mg fluorida u obliku smjese olaflura i dektaflura (Aminfluorid 297/335) te saharin, aromu 46 i pročišćenu vodu kao pomoćne tvari.

PAKOVANJE

Bočica s 50 ml otopine, u kutiji.

FARMAKOTERAPIJSKA SKUPINA

Kako djeluje AMINFLUORID otopina za zube?
AMINFLUORID otopina za zube je namijenjena prevenciji zubnog karijesa, za lokalnu fluoridaciju zubne cakline.

NAČIN I MJESTO IZDAVANJA

AMINFLUORID otopina za zube izdaje se bez recepta, u ljekarnama.

ROK VALJANOSTI

Otisnut je na pakovanju. AMINFLUORID otopinu za zube ne smijete primijeniti nakon isteka roka valjanosti!

NAČIN ČUVANJA LIJEKA

AMINFLUORID otopinu za zube čuvajte pri temperaturi do 25ºC. Lijek čuvajte izvan dohvata djece!

Primjena

TERAPIJSKE INDIKACIJE

Kada možete primijeniti AMINFLUORID otopinu za zube?

AMINFLUORID otopinu za zube možete primijeniti:
• u prevenciji karijesa u djece starije od 6 godina i odraslih
• pri izrazitoj sklonosti ka karijesu, tzv. rampantnih karijesa
• kod ogoljelih zubnih vratova (preosjetljivost dentina)
• za remineralizaciju demineraliziranih dijelova cakline ispod pomičnih udlaga, djelomičnih proteza ili aparata za regulaciju čeljusti i zuba
• kod refluoridacije prilikom selektivnog brušenja cakline radi korekcije okluzije, radi stavljanja pomične udlage te kod oštećene cakline.

Doziranje

DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE

Kako trebate primjenjivati AMINFLUORID otopinu za zube?
Nanesite 6 kapi AMINFLUORID otopine za zube na suhu četkicu za zube i četkajte zube 1-2 minute. Poslije četkanja tekućinu ispljunite i usta ne ispirite. Za smanjenje osjetljivosti ogoljelih zubnih vratova (preosjetljivost dentina), AMINFLUORID otopinu za zube primjenjujte na bolno područje zuba. U stomatološkoj ordinaciji fluoridaciju AMINFLUORID otopinom za zube provodi stomatolog.

Koliko često možete primjenjivati AMINFLUORID otopinu?

Prevencija karijesa
Fluoridaciju AMINFLUORID otopinom za zube treba provoditi jedanput na tjedan. Remineralizacija demineraliziranih dijelova cakline AMINFLUORID otopinu za zube možete svakodnevno premazivati do postizanja remineralizacije. Smanjenje osjetljivosti ogoljelih zubnih vratova (preosjetljivost dentina) AMINFLUORID otopinu za zube možete svakodnevno premazivati do nestanka osjetljivosti.

PREDOZIRANJE

Što trebate učiniti ako ste uzeli previše AMINFLUORID otopine za zube?
Ukoliko ste progutali više od 1/5 bočice (10 ml) AMINFLUORID otopine za zube, mogu se javiti mučnina, povraćanje i bol u želucu. U većini slučajeva simptomi se javljaju unutar jednog sata i nestaju unutar tri sata od primjene. U tom slučaju, možete popiti napitak bogat kalcijem (mlijeko, otopljene tablete kalcija) te se javite liječniku ili stomatologu. Ukoliko tijekom dužeg razdoblja djeca mlađa od 8 godina uzimaju više od 2 mg fluorida na dan, može se javiti pjegava caklina (dentalna fluoroza) koja se očituje promjenama na zubnoj caklini. Nakon 8. godine proces mineralizacije zuba je kod većine djece završen te povećani unos fluorida nakon te dobi neće izazvati pojavu pjegave cakline (dentalna fluoroza). Ukoliko primijetite promjene na caklini, javite se liječniku ili stomatologu.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci