Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

AMINFLUORID

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
AMINFLUORID

SASTAV

Aminfluorid žele: 1 g želea sadržava 12,5 mg, tj. 1,25% fluora od čega 0,231% fluora u obliku olaflura, 0,019% fluora u obliku dektaflura i 1% fluora u obliku natrij-fluorida. Pomoćne tvari: metilparahidroksibenzoat, saharin i boja E124.

PAKOVANJE

25 g želea (12,5 mg/g)

FARMAKOTERAPIJSKA SKUPINA I DJELOVANJE

Aminfluorid žele je koncentrat za lokalnu fluoridaciju zubne cakline i za povećanje otpornosti prema karijesu. Aminfluorid žele sadržava aminfluoride (olaflur, dektaflur), koji sprečavaju stvaranje zubnog karijesa, a primjenjuje se na vanjsku površinu zubi. Aminfluoridi zbog svoje organske komponente, koja je površinski aktivna, najbolje prianjaju uz caklinu. Na površini cakline, kao i u udubinama između caklinskih prizmi, stvara se teško topljiv kalcij-fluorid koji je najznačajniji čimbenik u zaštiti cakline od demineralizacije. U caklinskim prizmama dolazi do zamjene hidroksiapatita fluorapatitom i takva je caklina otpornija na kariogene agense. Aminfluoridi reduciraju mikroorganizme koji su značajni u etiologiji karijesa.

NAČIN I MJESTO IZDAVANJA

Izdaje se bez recepta, u ljekarnama i drogerijama.

Primjena

TERAPIJSKE INDIKACIJE

Primjena Aminfluorid želea preporučuje se:

• kod prevencije karijesa
• kod izrazite sklonosti ka karijesu, tzv. rampantnih karijesa u djece starije od 6 godina, uz nadzor odraslih
• za remineralizaciju demineraliziranih dijelova cakline ispod pokretnih protetskih nadomjestaka ili ispod ortodontskih vratića
• za desenzibilizaciju preosjetljivog dentina.

Doziranje

DOZIRANJE I NAČIN PRIMJENE

PROVOĐENJE HIGIJENE I NJEGA ZUBA KOD KUĆE

Zubi se četkaju Aminfluorid želeom nanesenim na četkicu za zube. Na četkicu se nanese 1 cm (0,5-0,8 g) želea, zubi se četkaju 1-2 minute, a zatim se žele i slina ispljunu bez ispiranja usne šupljine.

1. U djece starije od 8 godina jednom tjedno.
2. U mlađe djece od 6 do 8 godina s izrazitom sklonosti karijesu četkanje zuba nadziru roditelji uz upozorenje da dijete ispljune ostatak, a zatim ispere usnu šupljinu vodom koju također treba ispljunuti.
3. Odrasli s demineraliziranim defektima zubne cakline mogu svakodnevno demineralizirana područja zuba premazati Aminfluorid želeom do postizanja remineralizacije.
4. Odrasli s preosjetljivošću dentina (osjetljivih zubnih vratića) mogu svakodnevno osjetljiva područja premazati Aminfluorid želeom do nestanka osjetljivosti.

PROFESIONALNA PRIMJENA U STOMATOLOŠKOJ ORDINACIJI U DJECE

Aminfluorid želeom stomatolog premazuje zube uz upotrebu tampona vate, rotirajuće četkice ili žele stavlja u udlage koje ostavlja na zubima 2-4 minute. Pri takvom načinu primjene treba slijediti sljedeće upute:

• malu količinu želea (najviše 2 ml) staviti u udlagu i držati 2-4 min
• pacijenta smjestiti u sjedeći položaj s glavom malo nagnutom naprijed
• za vrijeme dok udlaga stoji na zubima koristiti obavezno sisaljku za slinu
• po završenom postupku obrisati tamponom gaze višak želea koji je zaostao na zubima
• po završenom fluoridiranju upozoriti pacijenta da tijekom 30-60 sekundi ispljuje slinu.

PREDOZIRANJE

Kod slučajnog ili namjernog gutanja većih količina želea dolazi do reverzibilnog defekta renalne koncentracije ako su bubrezi izloženi koncentracijama fluorida u krvi (većim od 30 mmol/L), posljedica čega je prolazna hemokoncentracija i poremećaj u ravnoteži elektrolita. Dentalna fluoroza se javlja ako je dnevni unos fluorida u djece do sedme godine života između 0,75 i 1,0 mg, odnosno iznad 0,03-0,1 mgF/kg. Mučnina, povraćanje i bol u želucu javljaju se nakon gutanja većih količina želea.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci