Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Angal S sprej za grlo

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Angal S sprej za grlo

KVALITATIVNI I KVANTITATIVNI SASTAV

1 mililitar otopine sadržava 2 mg klorheksidindiglukonata i 0,5 mg lidokainklorida.

FARMACEUTSKI OBLIK

sprej za usnu sluznicu

bezbojna otopina s mirisom na mentol i alkohol

Primjena

Angal S djeluje lokalno analgetički i antimikrobno. Primjenjuje se za lokalno ublažavanje simptoma infekcije i upale ždrijela kao što su bolno gutanje ili nadražaj.

Doziranje

Doziranje i način primjene

Odrasli i djeca starija od 12 godina:

3 do 5 inhalacija spreja Angal S, 6 do 10 puta na dan.

Djeca od 5 do 12 godina:

2 do 3 inhalacija spreja Angal S, 3 do 5 puta na dan.

Preporuča se primjena lijeka samo za jednog bolesnika. Primjena istog spreja za više bolesnika može uzrokovati ili prijenos infekcije.

Ako se Angal S sprej za grlo neće koristiti neko vrijeme, preporučujemo da očistite raspršivač nakon posljednje uporabe prema slijedećim preporukama:

  1. Okrenite bočicu spreja naopako i pritisnite mehanički raspršivač sve dok se nastavak za raspršivanje ne isprazni (otopina više ne izlazi iz nastavka za raspršivanje).
  2. Skinite nastavak za raspršivanje s bočice, stavite ga u šalicu s toplom vodom i ostavite nekoliko minuta.
  3. Izvadite nastavak za raspršivanje iz vode da bi se osušio.
  4. Stavite osušeni nastavak za raspršivanje na bočicu i okrenute ga prema dolje, da bi se blokirao mehanički raspršivač spreja.

Najveća pojedinačna doza za odrasle iznosi 1,18 mg klorheksidina i 0,41 mg lidokaina.

Najveća dnevna doza klorheksidina iznosi 11,82 mg, a lidokaina 4,1 mg.

Predoziranje

Iako se lijek primjenjuje lokalno u ustima, može se slučajno ili zbog nepažnje predozirati, naročito kod djece.

Klorheksidin se iz probavnog sustava vrlo malo apsorbira. Lidokain se apsorbira brže, ali mu  bioraspoloživost iznosi samo 35 % nakon oralne primjene. Lidokain ima toksični učinak pri koncentraciji u plazmi većoj od 6 mg/l.

Nakon primjene prevelikih doza (više od jedne bočice spreja na dan) mogu se pojaviti smetnje pri gutanju (smanjena kontrola refleksa gutanja).

Sustavno trovanje posljedica je utjecaja na centralni živčani sustav, srce i krvne žile. Prvi simptomi predoziranja su poremećaji središnjeg živčanog sustava.

Simptomi koji se mogu pojaviti pri sustavnoj intoksikaciji

Poremećaji središnjeg  živčanog sustava:

glavobolja, halucinacije, vrtoglavicva, nesvjestica, nervoza,tinitus, parestezije, disartrija, poremećaj sluha, ukočenost oko ustiju, metabolička acidoza, nistagmus, mišićni tremor, psihoza, konvulzije, zastoj disanja, epileptička koma, smanjenje stanja svijesti

Srčani i krvožilni poremećaji:

kardiovaskularni kolaps, ozbiljna bradikardija, poremećaji srčanog ritma (sinusni arest, tahiaritmije), srčani zastoj.

Osim toga, poznati su pojedinačni slučejvi predoziranja klorheksidinom: edem farinksa, nekrotične lezije ezofagusa i povišene vrijednosti transaminaza (preko 30-puta više od normalnih), povraćanje, erozije želuca i duodenuma s aktivnim atrofičkim gastritisom, euforija, poremećaj vida, potpuni gubitak osjeta okusa (u trajanju od 8 sati).

Mjera pri sustavnoj intoksikaciji

Pri pojavi znakova trovanja treba odmah prekinuti uzimanje lijeka. Treba izazvati povraćanje i isprati želudac te primijeniti anionske tvari. U težim slučajevima bolesnika treba hospitalizirati radi održavanja disanja i krvotoka te sprječavanja dehidracije. Lijek izbora za liječenje konvulzija je diazepam.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci