Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Bronchostop sirup

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Bronchostop sirup

Tekući ekstrakt timijanove zeleni, tekući ekstrakt korijena običnog bijelog sljeza.

Otopina za oralnu primjenu.

Bronchostop sirup je smeđe-crvena, viskozna tekućina s mirisom i okusom timijana i malina.

Kvalitativni i kvatitativni sastav

5 ml (5.7 g) otopine sadrži:

  • 0,77 g tekućeg ekstrakta iz Thymus vulgaris L. i/ili Thymus zygis L., herba (timijanova zelen) (1 : 2-2,5); ekstrakcijsko otapalo: otopina amonijaka 10 % m/m: glicerol 85 % m/m: etanol 90 % V/V: voda (1 : 20 : 70 109) i 0,66 gtekućeg ekstrakta iz Althaeae officinalis L., radix (korijen običnog bijelog sljeza) (1 : 20), ekstrakcijsko otapalo: voda.

Pomoćne tvari:

  • 285 mg etanola
  • Saharoza 1,75 g
  • Metilparahidroksibenzoat 4,22 mg
  • Propilparahidroksibenzoat 2,28 mg

Popis pomoćnih tvari

Sirup maline, askorbatna kiselina, metilparahidroksibenzoat, propilparahidroksibenzoat, etanol, saharoza, pročišćena voda.

Rok valjanosti

3 godine.

Stabilnost nakon prvog otvaranja: 4 tjedna.

Može se pojaviti flokulacija, te može nastati talog ili naslaga na unutarnjoj strani zatvarača. Flokulacija nema utjecaja na djelotvornost ili kvalitetu ovog lijeka.

Posebne mjere pri čuvanju lijeka

Čuvati na temperaturi do 25 °C.

Čuvati bočicu u originalnom pakovanju kako bi zaštitili sadržaj od svjetlosti. Nakon upotrebe čvrsto zatvorite bočicu.

Vrsta i sadržaj unutarnjeg pakovanja (spremnika)

Smeđe staklene bočice hidrolitičke klase III s prstenom zatvarača, mlaznicom i polietilenskim zatvaračem. Polipropilenska mjerna čašica sa skalom od 2.5 ml do 20 ml.

Veličina pakovanja: 150 ml.

Primjena

Bronchostop sirup je tradicionalni biljni lijek za ublažavanje nadražaja grla i za potpomaganje iskašljavanja povezanog s prehladom, temeljeno na iskustvu iz dugotrajne uporabe.

Ako simptomi bolesti ne prestaju tijekom primjene lijeka ili u slučaju pojave neželjenih učinaka koji se ne navode u uputi o lijeku, potrebno je posavjetovati se s liječnikom ili ljekarnikom.

Tvari sadržane u timijanovoj zeleni potpomažu iskašljavanje perzistentne, viskozne sluzi kroz njihova sekretolitička, sekretomotorička i bronhospazmolitička svojstva. Nadalje, eterično ulje timijanove zeleni, koje se također nalazi u ekstraktu timijanove zeleni, ima antiseptička svojstva.

Polisaharidi iz korijenja običnog bijelog sljeza ublažavaju iritaciju sluznica i periferno smanjuju nadražaj na kašalj.

Doziranje

Odrasle osobe i adolescenti iznad 12 godina starosti

10 ml svaka 3 sata do 6 puta na dan; ukupna dnevna doza do 60 ml.

Djeca u dobi od 4 do 12 godina starosti

5 ml svaka 3 sata do 6 puta na dan; ukupna dnevna doza do 30 ml.

Djeca mlađa od 4 godine

Ne preporučuje se primjena kod djece mlađe od 4 godine.

Način primjene

Kroz usta.

Ako je potrebno, Bronchostop sirup može se popiti otopljen u vodi ili toplom čaju.

Uzimajte Bronchostop® sirup nerazrijeđen, stavljajući gore navedenu dozu u plastičnu mjernu čašicu koja ima skalu od 2.5 ml do 20 ml.

Trajanje primjene

Samoliječenje s Bronchostop sirup treba biti ograničeno na pet dana. Ako do tada ne dođe do značajnog poboljšanja, bolesniku se savjetuje da posjeti liječnika, jer može biti prisutna ozbiljnija bolest.

Predoziranje

Nisu zabilježeni slučajevi predoziranja.

Mjere opreza

Nemojte uzimati Bronchostop sirup

Ako ste preosjetljivi (alergični) na djelatnu tvar(i), na bilo koju biljku iz porodice Lamiaceae ili na bilo koji drugi sastojak Bronchostop® sirupa. 

Budite oprezni s Bronchostop sirupom

U slučaju vrućice, otežanog disanja ili gnojnog iscjetka, morate se obratiti liječniku. 

Ne preporučuje se primjena kod djece mlađe od 4 godine uslijed nedostatka podataka te trebate potražiti savjet liječnika.

Bronchostop sirup ne smije se propisivati bolesnicima koji su ovisni o alkoholu. Oprez je potreban i kod trudnica, dojilja, djece i rizičnih grupa, kao što su osobe koje pate od bolesti jetre ili padavice.

Uzimanje drugih lijekova s Bronchostop sirupom
Obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako uzimate ili ste nedavno uzimali druge lijekove, uključujući i one koji se izdaju bez recepta. 

Nisu poznate interakcije s drugim lijekovima.

Trudnoća i dojenje

Posavjetujte se sa svojim liječnikom ili ljekarnikom prije nego što uzmete bilo koji lijek. 

Zbog nedostatka podataka i sadržaja alkohola, primjena tijekom trudnoće i dojenja ne preporučuje se.

Upravljanje vozilima i strojevima

Nisu provedena ispitivanja o učincima na sposobnost upravljanja vozilima i strojevima. 

Važni podaci o nekim sastojcima Bronchostop sirupa

Informacije za dijabetičare: jedna doza (5 ml) sadrži 1,75 g  saharoze, što odgovara približno 0,15 jedinica ugljikohidrata (CE). To je potrebno uzeti u obzir kod bolesnika sa šećernom bolešću. 

Alkohol: Ovaj lijek sadrži približno 285 mg etanola u 5 ml. Sadržaj alkohola po pojedinoj dozi za odrasle i adolescente od dvanaeste godine odgovara 14,35 ml piva i 5,98 ml vina. Sadržaj alkohola po pojedinoj dozi za djecu od četiri do dvanaest godina starosti odgovara 7,18 ml piva i 2,99 ml vina.(vidjeti poglavlje „Budite oprezni s Bronchostop sirupom“)

Konzervansi: Bronchostop sirup sadrži konzervanse metilparahidroksibenzoat i propilparahidroksibenzoat. Oni mogu uzrokovati alergijske reakcije koje se mogu pojaviti kao odgođene reakcije. (pogledajte „Nemojte uzimati Bronchostop sirup”).

Ako uzmete više Bronchostop sirupa nego što ste trebali

Nakon predoziranja ovim lijekom, simptomi poznati kao nuspojave mogu imati jači intenzitet. U ovom slučaju molimo obavijestite svog liječnika. Ako je potrebno, liječnik može donijeti odluku o svim potrebnim mjerama. 

Ako ste zaboravili uzeti Bronchostop sirup

Ne uzimajte dvostruku dozu kako bi nadoknadili dozu koju ste zaboravili. 

U slučaju bilo kakvih pitanja u vezi s primjenom ovog lijeka obratite se svom liječniku ili ljekarniku. 

Kao i svi drugi lijekovi, Bronchostop sirup može uzrokovati nuspojave, iako se one ne javljaju kod svih osoba. Molimo, obavijestite svog liječnika ili ljekarnika ako bilo koja od navedenih nuspojava postane ozbiljna ili ako Vam se pojavi bilo koja nuspojava koja nije navedena u ovoj uputi.

Reakcije preosjetljivosti, kao i želučani poremećaji uočeni su kod lijekova koji sadrže majčinu dušicu. Učestalost pojave nije poznata.

Prijavljivanje nuspojava

Ako primijetite bilo koju nuspojavu, potrebno je obavijestiti liječnika ili ljekarnika. Ovo uključuje i svaku moguću nuspojavu koja nije navedena u ovoj uputi. Nuspojave možete prijaviti izravno putem nacionalnog sustava za prijavu nuspojava navedenog u Dodatku V.

Prijavljivanjem nuspojava možete pridonijeti procjeni sigurnosti ovog lijeka.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci