Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Google prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Canesten krema

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.
Canesten krema

Djelatna je tvar klotrimazol. 1 g kreme sadržava 10 mg klotrimazola. Pomoćne su tvari benzilni alkohol, cetilpalmitat, cetilni i stearilni alkohol, oktildodekanol, polisorbat 60, sorbitanstearat, pročišćena voda.

Kako lijek Canesten krema izgleda i sadržaj pakovanja

Krema je bijela i nema mirisa. 20 g kreme u aluminijskoj tubi s membranom i PE zatvaračem u kutiji.

Način i mjesto izdavanja lijeka

Lijek se izdaje bez recepta, u ljekarni.

Canesten kremu morate čuvati izvan dohvata i pogleda djece! Nema posebnih uvjeta čuvanja.

Canesten krema se ne smije upotrijebiti nakon isteka roka valjanosti navedenog na pakovanju.

 

Lijek Canesten krema antimikotik je za lokalno liječenje. Sadržava ljekoviti sastojak ldotrimazol, koji djeluje na gljivice i neke druge mikroorganizme.

Lijek Canesten krema primjenjuje se za liječenje:

gljivične infekcije stopala (tinea pedum ili »atletsko stopalo«) i ruku (tinea manuum). Infekcija uzrokuje ljuštenje, pojavu mjehurića i odumiranje kože na stopalima, dlanovima i između prstiju. Na oboljelim dijelovima koža je raspucala, mogu se pojaviti svrbež, upala i oteklina;

gljivične infekcije kože na trupu, udovima, kožnim pregibima (tinea corporis) i_u preponama (tinea inguinalis). Infekcija se najčešće očituje kao pojava ovalnih crvenih mrlja koje se šire i na sredini su svjetlije;

gljivične infekcije kože nazvane pitrvasis versicolor. Infekcija uzrokuje nastanak mrlja sa sitnim ljuskama svjetlije, tamnije, žutosmeđe ili ružičaste boje, može se pojaviti i gubitak kožnoga pigmenta (depigmentacija);

infekcije vanjskih spolnih organa gljivicama iz roda Candida u žena i muškaraca. Kod žena se infekcija vanjskih spolnih organa (kandidni vulvitis) očituje kao svrbež, pocrvenjelost, otečenost, pekuće ranice stidnih usana i dijelova oko njih. Kod muškaraca se ta infekcije (kandidni balanitis) očituje kao sitan bijeli osip, svrbež i blaga upala glavića i kožice spolnog uda;

•   bakterijske infekcije kože nazvane eritrazma. To je dugotrajna (kronična) infekcija koja se očituje kao crvenosmeđe ili ružičaste mrlje i obično se javlja na pregibima kože (ispod pazuha, ispod prsiju ili u preponama).

Pri uporabi lijeka Canesten krema strogo se pridržavajte savjeta navedenih u nastavku osim ako vam je liječnik savjetovao drukčije. Ako ste u dvojbi, obratite se liječniku ili ljekarniku. Ako se ne budete točno pridržavali uputa, lijek neće pravilno djelovati.

Lijek Canesten krema namijenjen je samo za uporabu na koži (za dermalnu uporabu).

Dva do tri puta na dan nanesite tanak sloj kreme na oboljele dijelove kože i utrljajte je. Većinom je dovoljna mala količina kreme (V% cm) za površinu veličine dlana. Prije nanošenja kreme oboljelo mjesto dobro operite i osušite.

Ponavljanje bolesti spriječit ćete ako liječenje nastavite još dva tjedna nakon što nestanu svi znaci bolesti.

Simptomi obično nestaju kod liječenja:

  • gljivične infekcije ruku, nogu, kože na trupu, pregiba od 3 do 4 tjedna
  • infekcije zvane eritrazma od 2 do 4 tjedna
  • infekcije zvane pityriasis versicolor od 1 do 3 tjedna
  • gljivične infekcije spolnih organa od 1 do 2 tjedna

Što još možete učiniti za liječenje infekcije?

Donje rublje, odjeću i ručnike koji dođu u dodir s oboljelim dijelom treba zamijeniti svaki dan. To će pomoći u liječenju i spriječiti infekciju drugih dijelova tijela i drugih ljudi.

Ako uzmete više lijeka Canesten krema nego što ste trebali

Nema podataka da uporaba prevelike količine lijeka Canesten krema uzrokuje nuspojave.

Ako ste zaboravili koristiti lijek Canesten krema

Upotrijebite ga odmah kad se sjetite. Nemojte nanositi dvostruku dozu ako ste zaboravili primijeniti prošlu dozu.

Ako prestanete koristiti lijek Canesten krema

Ako želite posve izliječiti infekciju i spriječiti njezino ponavljanje, liječenje ne smijete prekinuti prije vremena ili odmah čim nestanu simptomi infekcije. Ako se za to ipak odlučite, bolest se može ponoviti.

U slučaju bilo kakvih nejasnoća ili pitanja u vezi s primjenom Canesten kreme, obratite se svom liječniku ili ljekarniku.

Što su proizvodi s posebnom namjenom?

Proizvodi s posebnom namjenom su proizvodi ili
pripravci koji se primjenjuju na koži ili koji dolaze
u dodir sa sluznicom ili drugim dijelovima ljudskog
tijela, kao npr. s usnicama, kosom, noktima itd.

Takvi proizvodi imaju točno određenu, specifičnu
namjenu i ograničeno vrijeme primjene, vezano uz ublažavanje simptoma određenih zdravstvenih indikacija.


Zatvori oglas