Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Contractubex gel

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Contractubex gel

Kvalitativni i kvantitativni sastav

100 g gela sadržava:

10g ekstrakta (kao tekući ekstrakt) iz Allium cepa L., bulbus (lukovica luka) (1,75 : 1, ekstrakcijsko otapalo:voda), 5000 IU heparinnatrija i 1g alantoina

Popis pomoćnih tvari

Sorbatna kiselina, metilparahidroksibenzoat, ksantanska guma, polietilenglikol 200, mirisno ulje 231616 i pročišćena voda.

Farmaceutski oblik

Gel.

Rok valjanosti

Contractubex® gel ima rok valjanosti 4 godine.

Rok valjanosti nakon otvaranja je 6 mjeseci.

Posebne mjere pri čuvanju lijeka

Čuvati pri temperaturi do 25°C, izvan dohvata djece.

Vrsta i sadržaj unutarnjeg pakovanja (spremnika)

10 g, 20 g i 50 g gela u aluminijskoj tubi s HDPE zatvaračem, u kutiji.

Upute za uporabu i rukovanje i posebne mjere za uklanjanje neiskorištenog lijeka ili otpadnih materijala koji potječu od lijeka

Nema posebnih zahtjeva.

Primjena

Hipertrofični, keloidni, ožiljci koji ograničavaju pokretljivost, kozmetički neskladni ožiljci nakon operacija, amputacija, opekotina i nezgoda; Dupuytren-ove i traumatske kontrakture tetiva i stegnuti ožiljci (brazgotine).

Contractubex® gel ima svojstvo da sprječava širenje tkiva ožiljka, djeluje protuupalno te smanjuje i izglađuje ožiljak.

Ekstrakt luka djeluje protuupalno blokiranjem otpuštanja upalnih posrednika, a dodatno ima i antialergično djelovanje. Inhibira rast fibroblasta različitog uzroka a osobito keloidnih fibroblasta. Dodatno s inhibitornim mitogenim djelovanjem, lijek pokazuje  smanjenje stvaranja ekstracelularnog matriksa nastalog od fibroblasta. (npr. proteoglikana). Ekstrakt luka ima i baktericidno djelovanje. Navedene osobine pospješuju primarni oporavak rane i međudjelovanje na nastanak nefiziološkog ožiljka.

Heparin djeluje protuupalno, antialergijski, protiv bujanja i povećanja hidratacije tkiva. Također ima utjecaj na gubitak kolagene strukture. Za liječenje ožiljaka protuupalno djelovanje heparina i njegovo djelovanje na matriks vezivnog tkiva  je značajnije od antitrombotičkog djelovanja.

Alantoin pospješuje zacjeljivanje rana, jer ima epitelizirajuće djelovanje i povećava kapacitet vezanja vode u tkivima. Dodatno njegove keratolitičke i sposobnosti prodiranja povećavaju djelotvornost ostalih aktivnih sastojaka Contractubex® gela. Alantoin ima sposobnost ublažavanja pojave svrbeža koji dolazi često u kombinaciji sa stvaranjem ožiljka.

Sinergističko djelovanje kombinacije aktivnih tvari leži u dodatnoj inhibiciji širenja fibroblasta a posebno na patološko povećanje sinteze kolagena.

Doziranje

Gel se na kožu ili direktno na mjesto ožiljka nanosi nekoliko puta dnevno i nježno umasira do potpunog upijanja. U slučaju starih i tvrdih ožiljaka Contractubex® gel se nanosi ispod zavoja i ostavlja da djeluje preko noći.

Ovisno o veličini ili kontrakturi ožiljka potrebna dužina liječenja može biti nekoliko tjedana ili mjeseci. Kod liječenja svježih ožiljaka treba izbjegavati primjenu fizikalnih iritansa, kao na primjer izuzetnu hladnoću, UV zrake i pretjerani pritisak kod umasiranja gela.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci