Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Fluimukan AKUT Junior

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Fluimukan AKUT Junior

Granule za oralnu otopinu.

5 ml oralne otopine (1 mjerna žličica) sadržava 100 mg acetilcisteina.

Primjena

Fluimukan akut Junior je mukolitik koji se koristi u liječenju bolesti dišnog sustava s obilnom sekrecijom guste sluzi i otežanim iskašljavanjem.

Doziranje

Doziranje i način davanja

Granule se primjenjuju samo kao pripremljena oralna otopina, a koriste se nakon jela.

Tijekom liječenja treba piti dosta tekućine.

Ako drugačije nije propisano preporučuje se slijedeće doziranje:

Odrasli i djeca starija od 14 godina

Uobičajeno doziranje pripremljene otopine Fluimukan akut Junior je 2 mjerne žličice (10 ml) 2 - 3 puta na dan, odnosno 400 - 600 mg acetilcisteina na dan.

Djeca u dobi od 6 do 14 godina

Uobičajeno doziranje pripremljene otopine Fluimukan akut Junior je 1 mjerna žličica (5 ml) 3 - 4 puta na dan, odnosno 300 - 400 mg acetilcisteina na dan.

Djeca u dobi od 2 do 6 godina

Uobičajeno doziranje pripremljene otopine Fluimukan akut Junior je 1 mjerna žličica (5 ml) 2 - 3 puta na dan, odnosno 200 - 300 mg acetilcisteina na dan.

Djeca u dobi od 1 do 2 godine

Uobičajeno doziranje pripremljene otopine Fluimukan akut Junior je 1/2 mjerne žličice (2,5 ml) 2 - 3 puta na dan, odnosno 100 - 150 mg acetilcisteina na dan.

Pripremanje otopine

  • Sigurnosni zatvarač treba otvoriti pritiskom prema dolje i istodobnim okretanjem ulijevo (kao što je prikazano na zatvaraču)
  • Hladnu vodu treba doliti do oznake na bočici
  • Bočicu zatvoriti i dobro je protresti
  • Ponovno doliti vodu do oznake na bočici i dobro je protresti

Taj se postupak ponavlja sve dok otopina ne dosegne razinu oznake na bočici.

Pakiranje sadržava plastičnu mjernu žličicu od 5 ml, s oznakom za 1,25, 2,5 i 5 ml.

Oralna otopina Fluimukan akut Junior ne smije se koristiti dulje od 4 - 5 dana, osim ako liječnik ne odredi drugačije.

Predoziranje

Do danas nisu zabilježeni slučajevi toksičnog predoziranja oralnim acetilcisteinom. U dobrovoljaca koji su tijekom 3 mjeseca uzimali 11,6 g acetilcisteina na dan nisu zapažene teške nuspojave. Nije bilo znakova intoksikacije pri oralnim dozama do 500 mg acetilcisteina/kg tjelesne mase.

Simptomi predoziranja

Simptomi predoziranja su gastrointestinalni poremećaji poput mučnine, povraćanja, proljeva i bolova u trbuhu. U djece se može javiti hipersekrecija.

Liječenje predoziranja

Ako je potrebno, provodi se simptomatsko liječenje.

Iskustva s intravenski primijenjenim acetilcisteinom s najvećom dnevnom dozom do 30 g pokazuju da acetilcistein u krajnje visokim koncentracijama može uzrokovati djelomično ireverzibilne anafilaktoidne reakcija, posebice pri brzom ubrizgavanju.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci